Preskočiť na hlavný obsah

Džatky

 


Výborné tradičné jedlo našich starých mám. 

Jednoduchý pokrm, ktorý rýchlo zasýti hladné bruchá.

Darmo, naše babičky a prababičky vedeli ako pripraviť obed rýchlo a chutne.

Toto skvelé jedlo nájdeme aj pod názvom spišské džatky, odkiaľ recept pochádza.

Zemiaky a múka boli vždy po ruke, preto je veľa receptov práve z týchto ingrediencií.

Je pravda, že slanina nebola vždy dostupná, väčšinou sa preto džatky podávali len preliate maslom či masťou.

Džatky sa môžu pripraviť v sladkej aj v slanej verzii. Komu ako chutí. 

Múku môžeme použiť hladkú, polohrubú, dokonca som našla recept aj s hrubou múkou. Múky sa dajú aj kombinovať napríklad polovica hladká a polovica polohrubá.

Ja som zvolila múku hladkú.

Potrebujeme:

cca 1 kg zemiaky (očistené a pokrájané) 

200 gramov múka 

1 čl soľ

Na dokončenie: 

cibuľa, slanina, kyslá smotana, bryndza, jarná cibuľka,... 


Zemiaky si očistíme, nakrájame a zalejeme vodou. Pridáme soľ a dáme variť do zmäknutia.

Zemiaky zlejeme, ale nie všetku vodu. 

Zemiaky popučíme, nasypeme múku a poriadne premiešame. Zakryjeme a necháme približne 15 minút postáť. 

Zatiaľ si osmažíme slaninu s cibuľou.

Z cesta (zemiaky a múka) tvarujeme guličky vo veľkosti pingpongovej loptičky. Ak sa nám bude zdať cesto redšie, dosypeme múku. Záleží od druhu zemiakov aj od savosti múky. 

Ruky si môžeme trochu natrieť masťou. Zemiaky sa nám nebudú lepiť na ruky. 

Džatky prelejeme osmaženou slaninou s cibuľou.


Výborne sa hodí kyslá smotana či bryndza.


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...