Výborné tradičné jedlo našich starých mám.
Jednoduchý pokrm, ktorý rýchlo zasýti hladné bruchá.
Darmo, naše babičky a prababičky vedeli ako pripraviť obed rýchlo a chutne.
Toto skvelé jedlo nájdeme aj pod názvom spišské džatky, odkiaľ recept pochádza.
Zemiaky a múka boli vždy po ruke, preto je veľa receptov práve z týchto ingrediencií.
Je pravda, že slanina nebola vždy dostupná, väčšinou sa preto džatky podávali len preliate maslom či masťou.
Džatky sa môžu pripraviť v sladkej aj v slanej verzii. Komu ako chutí.
Múku môžeme použiť hladkú, polohrubú, dokonca som našla recept aj s hrubou múkou. Múky sa dajú aj kombinovať napríklad polovica hladká a polovica polohrubá.
Ja som zvolila múku hladkú.
Potrebujeme:
cca 1 kg zemiaky (očistené a pokrájané)
200 gramov múka
1 čl soľ
Na dokončenie:
cibuľa, slanina, kyslá smotana, bryndza, jarná cibuľka,...
Zemiaky si očistíme, nakrájame a zalejeme vodou. Pridáme soľ a dáme variť do zmäknutia.
Zemiaky zlejeme, ale nie všetku vodu.
Zemiaky popučíme, nasypeme múku a poriadne premiešame. Zakryjeme a necháme približne 15 minút postáť.
Zatiaľ si osmažíme slaninu s cibuľou.
Z cesta (zemiaky a múka) tvarujeme guličky vo veľkosti pingpongovej loptičky. Ak sa nám bude zdať cesto redšie, dosypeme múku. Záleží od druhu zemiakov aj od savosti múky.
Ruky si môžeme trochu natrieť masťou. Zemiaky sa nám nebudú lepiť na ruky.
Džatky prelejeme osmaženou slaninou s cibuľou.
Výborne sa hodí kyslá smotana či bryndza.
Komentáre