Nepoznám asi nikoho, kto by nemal rád zemiakové lokše.
U nás v rodine sú veľmi obľúbené najmä vo sviatočný deň, či k nedelnému obedu.
Lokše pripravovali už naši predkovia, staré mamy, ktoré ako sa to opäť potvrdzuje aj pri tomto pokrme, že aj z mála sa dá urobiť skvelé jedlo.
Zemiakové lokše sú typické pre Slovensko a Moravu aj keď ich poznajú po celom kraji.
Líšia sa napríklad hrúbkou samotnej lokše či plnkou, alebo názvom ako napríklad lokeš.
Západní susedia majú obľúbené lokše na sladko, napríklad so slivkovým lekvárom a mletým makom. Táto dobrota sa udomácnila aj na Slovensku.
Aj s tvarohom, alebo mletými orechami plnené lokše majú svojich priaznivcov.
U nás sa podávajú samotné len omastené masťou alebo plnené pečienkou. Môžete potrieť lokše aj rozpusteným maslom.
Na trhoch v stánku majú rôzne plnené zemiakové lokše ako mletým mäsom, kyslou kapustou a podobne.
Niekto lokše podáva k rôznym polievkam na kyslo.
Potrebujeme:
1 kg v šupke uvarené zemiaky
300 gramov hladká ev. polohrubá múka
1 čl soľ
Na dokončenie:
rozpustené maslo, masť (bravčová, kačacia, husacia)
Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame.
Pridáme múku a soľ a miesime kým sa ingrediencie nespoja v kontaktné cesto.
Pozor, cesto dlho nemiesime len kým sa všetko spojí.
Z cesta vytvarujeme valček.
Cesto si rozdelíme na rovnaké kúsky približne 3 cm široké.
Každý kúsok si posypeme múkou a rozvaľkáme na veľkosť panvice.
Pečieme na suchej panvici. Múku z panvice odstránime papierovým obrúskom alebo iným spôsobom. Je dôležité, aby sa nám múka na panvici nepálila.
Upečené lokše potrieme maslom alebo masťou.
Podávame k pečenej kačke, husi, alebo ako vyššie som písala, plnku si zvolíme podľa svojej chuti.
Lokše v sladkej variante natrieme lekvárom, posypeme mletým makom a zrolujeme.
Dobrú chuť
Komentáre