Coulis (čítaj kuli) je francúzsky názov pre ovocnú omáčku, môžeme ju nájsť aj pod názvom ovocný rozvar.
Stačia len dve ingrediencie aby sme vytvorili skvelú ovocnú omáčku.
Túto úžasnú sladkú bodku k dezertu odporúčam napríklad na poliate zmrzliny, panna cotty, zákusku, torty, či inej sladkej dobroty.
Ovocná omáčka musí byť hladká, prepasírovaná, najmä ak ju pripravujeme z drobného ovocia ako maliny, ríbezle, černice a podobne.
Ovocie môžeme použiť čerstvé alebo mrazené v podstate akéhokoľvek druhu. V tomto recepte som použila černice naše zo záhrady, ktoré mi zaberali miesto v mrazničke.
Ak použijeme do coulis čerstvé ovocie, pridáme pri varení trochu vody.
Je aj zeleninové coulis, ktoré sa používa napríklad na preliatie pečeného mäsa.
Potrebujeme:
drobné ovocie
cukor podľa chuti (biely kryštálový či trstinový)
Ovocie vložíme do hrnca a zasypeme cukrom. Zohrievame na úplne miernom ohni.
Keď ovocie zmäkne, popučíme ho. Kvôli zrniečkam neodporúčam mixérom rozmixovať.
Necháme chvíľu povariť. Následne precedíme cez sitko.
Komentáre