Áno, zrak vás neklame. Naozaj je v názve tohto skvelého dezertu slovko pripálený.
V origináli znie Basque burnt cheesecake.
Zákusok pochádza z malej krajiny - autonómna oblasť Baskicko, ktorá leží na severe Španielska.
Na prvý pohľad vyznie ako nepodarok súci do smetného koša, no opak je pravdou.
Priznám sa, že som sa nikde nedočítala dôvod pripáleného vrchu tohto cheesecaku.
Možno by to prezradil autor receptu Santiago Rivera, ktorý v 90. rokoch tento skvelý cheesecake vymyslel.
Či náhoda, či úmysel, pripálený cheesecake je tak famózny, že by bol hriech nevyskúšať ho.
Vôbec nie je horký na povrchu, ako by sme predpokladali.
Cheesecake je lahodný, jemný a sýty.
Zaujímavosť dezertu je, že sušienkový základ chýba, takže sa odlišuje od ostatných "bežných" cheesecakov.
Odporúčam cheesecake pripraviť ráno, nakoľko sa má vychladnúť pri izbovej teplote. Poobede aby bol na stole pri kávičke.
Ak dezert dáme do chladničky, pred podávaním ho včas vyberieme aby dosiahol izbovú teplotu.
Potrebujeme:
500 gramov mascarpone
250 gramov jemný krémový tvaroh
200 gramov kryštálový cukor
500 ml smotana na šľahanie
5 ks celé vajcia
1 ks Zlatý klas (alebo iný škrob)
štipka soli
Predhrejeme si rúru na 200 stupňov celzia. Mascarpone, tvaroh a cukor vymiešame do hladka. Môžeme použiť mixér alebo zmes vymiešame ručne.
Prilejeme smotanu na šľahanie a premiešame.
Následne pridávame postupne po jednom vajíčku.
Ako posledné pridáme škrob a štipku soli.
Formu si potrieme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
Použila som dva papiere, nakoľko som potrebovala vyššie boky.
Nalejeme zmes a presvedčíme sa, že cheesecake počas pečenia na nevytečie.
Formu pár krát buchneme jemne o stôl aby sme v zákusku nemali bubliny.
Vložím do vyhriatej rúry a pečieme cca 60 minút.
Cheesecake je zhora tmavý ale zároveň v strede trasľavý.
Necháme hodinku v rúre pri pootvorených dvierkach, následne ho necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Cheesecake nám počas pečenia narastie, ale počas chladnutia klesne. Preto je dôležité, aby chladol postupne. Odstránime obruč z formy a opatrne dáme dole papier na pečenie.
V reze:
Cheesecake môžeme podávať samotný, alebo s omáčkou z ovocia či poliaty karamelom.
Ten karamel je neuveriteľne božský, najmä so štipkou soli.
Komentáre