Preskočiť na hlavný obsah

Zemiakové pagáče so syrom (kváskové)

 


K vínku, či pivku na zahryznutie sú ideálne pagáčiky.  Škvarkové, bryndzové sú výborné, ale skvelé sú aj chrumkavé, vnútri vláčne,  mäkkučké zemiakové pagáče so syrom. 

Trochu času venujeme prekladaniu, ale za to sa nám naša usilovnosť odmení pochvalou našej rodiny či priateľov.

V recepte môžeme použiť aj iný typ syru ako je gouda, enentál či údený eidam.

Potrebujeme:

250 gramov mlieko 

150 gramov LM (1 Pl ražný kvások)

500 gramov hladká múka (preosiata)

100 gramov oleja

20 gramov soľ

1 ks celé vajce

Na dokončenie: 

5 ks stredne veľké zemiaky (cca 350 gramov) 100 gramov syr eidam                                        1 ks vajce,                                                semienka (sezam, ľan, rasca, mak... môžeme pagáčiky posypať aj strúhaným syrom) 

Večer si zamiešame všetky ingrediencie. Uvaríme zemiaky v šupke a necháme do rána vychladnúť.


Vypracujeme cesto. 


Ráno máme krásne nakysnuté cesto. 


Cesto na pomúčenej doske premiesime a valčekom na cesto rozvaľkáme, na ktoré nastrúhame zemiaky a syr.


Preložíme zhora nadol, zdola nahor a aj z oboch. 


Pod igelitom či miskou necháme oddýchnuť 30 minút.

Po uplynutí času rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme len z dvoch strán. 

Postup opakujeme 3 krát. 


Na záver si cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm. Nožom si jemne urobíme po ceste mriežku (tento krok môžeme vynechať), riadelkom alebo nožom si nakrájame štvorčeky. Kľudne môžeme vykrojiť aj kolieska pomocou vykrajovačky. 


Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Necháme kysnúť dve hodiny.

Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 15 až 20 minút.

Po upečení necháme vychladnúť, čo je najhoršia časť prípravy pagáčov. 


Po vychladnutí podávame ako pohostenie, či zabalíme ako malé občerstvenie na výlety.


Dobrú chuť 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...