K vínku, či pivku na zahryznutie sú ideálne pagáčiky. Škvarkové, bryndzové sú výborné, ale skvelé sú aj chrumkavé, vnútri vláčne, mäkkučké zemiakové pagáče so syrom.
Trochu času venujeme prekladaniu, ale za to sa nám naša usilovnosť odmení pochvalou našej rodiny či priateľov.
V recepte môžeme použiť aj iný typ syru ako je gouda, enentál či údený eidam.
Potrebujeme:
250 gramov mlieko
150 gramov LM (1 Pl ražný kvások)
500 gramov hladká múka (preosiata)
100 gramov oleja
20 gramov soľ
1 ks celé vajce
Na dokončenie:
5 ks stredne veľké zemiaky (cca 350 gramov) 100 gramov syr eidam 1 ks vajce, semienka (sezam, ľan, rasca, mak... môžeme pagáčiky posypať aj strúhaným syrom)
Večer si zamiešame všetky ingrediencie. Uvaríme zemiaky v šupke a necháme do rána vychladnúť.
Vypracujeme cesto.
Ráno máme krásne nakysnuté cesto.
Cesto na pomúčenej doske premiesime a valčekom na cesto rozvaľkáme, na ktoré nastrúhame zemiaky a syr.
Preložíme zhora nadol, zdola nahor a aj z oboch.
Pod igelitom či miskou necháme oddýchnuť 30 minút.
Po uplynutí času rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme len z dvoch strán.
Postup opakujeme 3 krát.
Na záver si cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm. Nožom si jemne urobíme po ceste mriežku (tento krok môžeme vynechať), riadelkom alebo nožom si nakrájame štvorčeky. Kľudne môžeme vykrojiť aj kolieska pomocou vykrajovačky.
Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Necháme kysnúť dve hodiny.
Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 15 až 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, čo je najhoršia časť prípravy pagáčov.
Po vychladnutí podávame ako pohostenie, či zabalíme ako malé občerstvenie na výlety.











Komentáre