Preskočiť na hlavný obsah

Orechová roláda s kávovým krémom

 


Ak máte rešpekt pred pečením rolády, je tu skvelý recept na výbornú roládu nielen pre začiatočníkov.

Nemusí sa plát piškóty po upečení rolovať ako to býva pri väčšine rolád.

Dôležité je, aby sa dodržal čas pečenia.

Nič zložité, nič komplikované a výsledkom je dezert, ktorý každý pochváli.

Ak máte predsa obavu pred točením rolády, plát upečeného cesta si narežeme na rovnaké pásy, potrieme každý pás krémom, poukladáme na seba a krájame rezy.

Pôvodne som tento recept videla na internete pod názvom štafetky, ale upiecť zákusok ako roládu mi vnukla moja sesternica a zdalo sa mi to takto jednoduchšie. 

Ja osobne zákusok pod názvom štafetky nepoznám, ale dočítala som sa, že sa predával v časoch minulých, teraz sa už v cukrárni tak často nevyskytuje. 

Škoda, lebo je to výborný zákusok aj keď na prvý pohľad možno vzhľadom nezaujímavý. Chuťou vzhľad vynahradí.

Recepty som videla aj s kokosom namiesto orechov. Môže byť zaujímavá chuť.

Takže ak máte odložené bielka možno ešte z vianočného pečenia, šup sa recept vyskúšať.

Potrebujeme:

4 ks bielka zo stredne veľkých vajíčok

100 gramov kryštálový cukor

40 gramov hladká múka

40 gramov mleté orechy (vlašské, lieskové...)

1 Pl práškový cukor (na posypanie cesta)


Krém:

20 gramov hladká múka

20 gramov maslo  

1 čl instantnej (rozpustnej) kávy 

100 ml mlieko

125 gramov maslo izbovej teploty

70 gramov práškový cukor


Uvaríme si najprv puding.

Bude to znieť zvláštne, ale z masla a múky si urobíme zápražku. 

Pridáme kávu, premiešame a nalejeme mlieko. 

Uvaríme puding a dáme vychladnúť.

Maslo izbovej teploty vymiešame s cukrom a postupne pridávame puding. Vymiešame hladký krém.

Bielky vyšľaháme s cukrom tak aby nám ostávali po vybratí metličky kopček. 

Orechy a múku preosiatu jemne zamiešame do bielok. 

Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie, poprášime cez sitko práškovým cukrom a upečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov celzia osem minút.

Ak budeme piecť dlhšie, budeme sa nám plát lámať pri rolovaní.

Upečené cesto preklopíme na druhý plech s papierom na pečenie a opatrne dáme dole papier. Ak máte pocit že je cesto lepkavé, je to tak ale tak to má byť.

Opäť otočíme tak ako sa piekol.

Necháme vychladnúť. 

Po vychladnutí nanesieme krém a stočíme do rolády.

Necháme stuhnúť krém v roláde a dáme odležať do chladničky.

Na druhý deň nakrájame roládu a podávame ku kávičke.

Ako vidíte, zákusok som robila s láskou ❤️


Dobrú sladkú chuť 







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...