Preskočiť na hlavný obsah

Obrátené rezne

 


V nedeľu na obed býva väčšinou klasika, vyprážané rezne.

U nás sú obľúbené aj "mokré rezne" ako ich nazval môj syn.

Sú to šťavnaté, mäkkučké rezne zapečené v rúre s nálevom.

Už podľa názvu zistíme, že sa najprv sa obalia v strúhanke a potom sa dávajú do rozšľahaných vajec.

Tieto rezne môžeme nájsť aj pod názvom búchané či naklepávané rezne.

Rezne by sa mali tĺčikom na mäso naklepať v strúhanke. Od toho je odvodený aj názov.

Mäsko môžeme použiť bravčové, hovädzie či hydinu. 

Cez letnú sezónu môžeme cibuľu nahradiť paradajkami a paprikami, v zime použijeme napríklad lečo.

Skvelou prílohou je ryža, zemiaky ale aj tarhoňa.


Potrebujeme:

cca 1 kg bravčové mäso (použila som karé)

cca 5 ks vajcia (záleží od veľkosti) 

strúhanka

cibuľa veľká

Nálev: 

500 ml vývar či voda 

2 Pl horčica

2 Pl kečup 


Mäso si nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme.

Obalíme v strúhanke.


Následne vložíme do rozšľahaných vajec.


 Osmažíme prudko na panvici.


Rezne preložíme do pekáča alebo plech.


Rezne posypeme nakrájanou cibuľou a zalejeme nálevom.
Nálev si pripravíme nasledovne:
Do vývaru/vody pridáme horčicu a kečup a riadne premiešame. Necháme prevrieť a zalejeme mäsko.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 35 až 40 minút. Mäsko musí byť mäkké. Pred koncom pečenia môžeme mäso odkryť.


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...