Preskočiť na hlavný obsah

Domáca horúca čokoláda

 


Keď za oknom vidíme hmlu, sychravé počasie, či poletovať snehové vločky, máme chuť na niečo, čo nás zahreje.

Čo je lepšie ako skvelá domáca horúca čokoláda?

Verte, že takúto kvalitnú lahodnú čokoládu nedostanete v žiadnej kaviarni či cukrárni.

Veľkou výhodou je, že si čokoládu prispôsobíme vlastnej chuti. 

Pridaním štipky škorice, či perníkového korenia, pre dospelých likér a odvážnych napríklad čili,  úroveň chuti bude na vyššom leveli. 

Vďaka úžasnej voňavej čokoláde urobíme skvelý pôžitok nielen pre telo ale aj pre dušu.

Samozrejme v primeranom množstve.

Je známe, že kvalitná čokoláda má aj priaznivé účinky známe už pred niekoľkými storočiami.

Pri výrobe domácej čokolády, použijeme horkú čokoládu aspoň 74%tnú.

V recepte som použila ingrediencie a množstvo podľa našich chutí, určite si cukor pridajte, alebo použite ho menej.


Potrebujeme:

500 ml smotana na šľahanie

100 gramov horká čokoláda aspoň 74%

3 Pl kakao

4 Pl kryštálový cukor

Do hrnca nalejeme smotanu a pridáme ostatné ingrediencie.

Metličkou si všetko zmiešame a zohrievame na malom ohni kým sa všetko nerozpustí a nespojí. 

Ešte teplé nalejeme do pohárov, či hrnčekov.

Podávame so šľahačkou, deťmi obľúbenými marshmallow a ozdobíme nastrúhanou čokoládou.


Prajem sladké mlsanie 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Princezky

  Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie. Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá. Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek. Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.  Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu. Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky 250 gramov maslo 150 gramov práškový cukor 40 gramov kakao 2 ks celé vajcia 1 ks vanilínový cukor Plnka: 125 gramov zmäknuté maslo 100 gramov cukor práškový 120 gramov sušené mlieko 3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému) 30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť) Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť. Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala. Vymiesim

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu

Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti? Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto.  Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť. Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov. Na blogu mám aj recept s použitím droždia. Potrebujeme: 350 g mlieka 140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku 500 g hladkej múky 20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej) 30 g bravčová masť 1 ks celé vajce 400 g škvarky Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam.... Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky. Večer si do misky dáme všetky ingrediencie (okrem škvarkov). Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé. Misku prikryjeme a nechá