Preskočiť na hlavný obsah

Gaštanové pyré so šľahačkou

 


Nie je asi jednoduchší dezert ako gaštanové pyré so šľahačkou.

V mraziacich boxoch si kúpime mrazené tehličky tejto výbornej maškrty, nastrúhame, ozdobíme šľahačkou a podávame.

Opäť som si zaspomínala na mladé letá, kedy túto dobrotu mi kupovala moja mama v plastovej krabičke.

Vtedy sme si ani neuvedomovali vzácnosť momentu...

Tento úžasný dezert ani nepotrebuje pracný postup, päť minút stačí na to, aby sme si mlsli gaštanové pyré so šľahačkou 🌰🌰🌰


Potrebujeme:

1 ks gaštanové pyré

250 ml smotana na šľahanie (alebo šľahačka v spreji)


Gaštanové pyré vyberieme z mrazničky, necháme chvíľu povoliť a najemno nastrúhame.

Striedavo vrstvíme so šľahačkou.

Zakončíme šľahačkou.

Vrch môžeme posypať gaštanovým pyré, strúhanou čokoládou alebo čokoládovým topingom.


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Medovníčky (mäkké hneď po upečení)

Vianoce bez medovníčkov si asi ani nevieme predstaviť. Neodmysliteľnou súčasťou pečenia sú aj tieto voňavé a výborné koláčiky. Každé Vianoce si poviem, že stačí jedná dávka, no keď vidím ako miznú ešte z mriežky kde chladnú, musím vždy aspoň jednu várku medovníčkov upiecť. A to na zdobenie aj naše obľúbené s lekvárom a vlašskými orechami. Najdôležitejšie je dodržiavať čas pečenia, aby ostali krásne mäkké. Zdobenie je skvelý čas ako stráviť spoločnú chvíľu s deťmi a tešiť sa z výsledku. Medovníky sú hneď mäkké a aj dlho mäkké ostanú, ak teda vôbec ostanú 😊 Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky T650 125 gramov tekutý med 125 gramov maslo obyčajné/Hera 3 ks celé vajcia 190 gramov práškový cukor 1 čl sóda bikarbóna 1 čl korenie do perníkov 2 Pl kakao (nemusí byť) Na zdobenie: Slivkový lekvár (povidla) Vlašské orechy Tuby s cukrárskou farbou na zdobenie Na vytrážové medovníčky potrebujeme tvrdé cukríky napríklad Bon pari alebo gumené cukríky.  Všetky ingredie...

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....