Preskočiť na hlavný obsah

Plnené šampiňóny

 


Tento recept patrí medzi moje úplne prvé začiatky vo varení a pečení.

Videla som ho v jednej relácii o varení a keďže sa nezdal byť zložitý, vyskúšala som aj ja plnené šampiňóny a chutilo všetkým doma.

Teraz o niekoľko rokov som si na túto dobrotu spomenula a pripravila ju pre svoju rodinku.

Plnka do šampiňónov je jednoduchá, príprava netrvá dlho, takže recept je ideálny použiť keď nie je veľa času na varenie či pečenie.

Na plnené šampiňóny je možné použiť biele ako aj hnedé hríby. Vhodné je vybrať väčšie kúsky pre lepšiu manipuláciu.


Potrebujeme:

cca 12 ks šampiňóny (záleží od veľkosti) 

1 Pl masla/olej

1 ks menšia cibuľa

100 gramov šunky (použila som bravčovú)

2 ks syr v črievku

soľ, mleté čierne korenie

Na dokončenie: strúhaný syr (nemusí byť)


Najprv si očistíme šampiňóny a opatrne oddelíme nohu od klobúčika, ktorú si pokrájame nadrobno.

Na masle si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. 

Pridáme nakrájané nohy hríbov a chvíľu restujeme.

Po chvíli vložíme tiež nadrobno alebo na tenké pásiky nakrájanú šunku. Osolíme a okoreníme.

Premiešame a pridáme syry v črievku. Miešame, kým sa nevytvorí jednotná zmes.


Zmes vkladáme do klobúčikov šampiňónov.

Hríby ukladáme do zapekacej misy potretej maslom alebo na plech s papierom na pečenie.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 20 až 25 minút.

Pred koncom pečenia, môžeme plnené šampiňóny posypať strúhaným syrom. 

Podávame napríklad so šalátom, hriankou, bagetkou, či pečenými zemiakmi.


Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...