Preskočiť na hlavný obsah

Pečené hokkaido so zeleninou

 


A opäť je tu recept, kde sa dá kombinovať zelenina podľa chuti alebo ako sa povie "čo chladnička dala".

Jeseň patrí tekviciam. Nielen krásne a nezvyčajné tvary a farby skrášlia naše stoly, svietniky, ale je veľa druhov, z ktorých môžeme uvariť či upiecť výborné jedlá, dokonca aj dezerty z tekvice.

A keďže som mala malú hokkaido tekvicu a chuť na niečo bezmäsité, nakrájala som si k nej zeleninu a večera bola o chvíľu hotová.

Nič nepoteší viac, ako spokojnosť rodinky po skvelom jedle. A nemusí byť ani mäso na tanieri. 

Zeleninku si každý môže dať akúkoľvek okrem nižšie uvedenej ako napríklad mrkva, či iný druh koreňovej zeleniny, cuketa, zelené fazuľky, ... 

Potrebujeme:

1 ks hokkaido tekvica

5 ks stredne veľké šampiňóny

3 ks červená cibuľa

3 ks zelená paprika

10 ks zemiaky

1 ks feta syr (syr balkánsky)

soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti


Všetky ingrediencie si nakrájame a vložíme do misy. 

Posypeme soľou, korením, bylinkami a preložíme do pekáča či plech s papierom na.

Pokvapkáme olejom, najlepšie olivovým.

Na zeleninu rozdrvíme syr a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov celzia.

Pečieme kým hokkaido a zemiaky nie sú mäkké. Trvá to približne 40 minút.

Ku koncu pečenia môžeme pridať na chvíľu na 250 stupňov a prepnúť funkciu gril, či len vrchný ohrev.


Po upečení som ešte trochu pokvapkala zeleninu olejom.


Keďže som piekla aj zemiaky, večeru som podávala s listovým šalátom.


Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...