Preskočiť na hlavný obsah

Pečené hokkaido so zeleninou

 


A opäť je tu recept, kde sa dá kombinovať zelenina podľa chuti alebo ako sa povie "čo chladnička dala".

Jeseň patrí tekviciam. Nielen krásne a nezvyčajné tvary a farby skrášlia naše stoly, svietniky, ale je veľa druhov, z ktorých môžeme uvariť či upiecť výborné jedlá, dokonca aj dezerty z tekvice.

A keďže som mala malú hokkaido tekvicu a chuť na niečo bezmäsité, nakrájala som si k nej zeleninu a večera bola o chvíľu hotová.

Nič nepoteší viac, ako spokojnosť rodinky po skvelom jedle. A nemusí byť ani mäso na tanieri. 

Zeleninku si každý môže dať akúkoľvek okrem nižšie uvedenej ako napríklad mrkva, či iný druh koreňovej zeleniny, cuketa, zelené fazuľky, ... 

Potrebujeme:

1 ks hokkaido tekvica

5 ks stredne veľké šampiňóny

3 ks červená cibuľa

3 ks zelená paprika

10 ks zemiaky

1 ks feta syr (syr balkánsky)

soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti


Všetky ingrediencie si nakrájame a vložíme do misy. 

Posypeme soľou, korením, bylinkami a preložíme do pekáča či plech s papierom na.

Pokvapkáme olejom, najlepšie olivovým.

Na zeleninu rozdrvíme syr a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov celzia.

Pečieme kým hokkaido a zemiaky nie sú mäkké. Trvá to približne 40 minút.

Ku koncu pečenia môžeme pridať na chvíľu na 250 stupňov a prepnúť funkciu gril, či len vrchný ohrev.


Po upečení som ešte trochu pokvapkala zeleninu olejom.


Keďže som piekla aj zemiaky, večeru som podávala s listovým šalátom.


Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p