Preskočiť na hlavný obsah

Pečené hokkaido so zeleninou

 


A opäť je tu recept, kde sa dá kombinovať zelenina podľa chuti alebo ako sa povie "čo chladnička dala".

Jeseň patrí tekviciam. Nielen krásne a nezvyčajné tvary a farby skrášlia naše stoly, svietniky, ale je veľa druhov, z ktorých môžeme uvariť či upiecť výborné jedlá, dokonca aj dezerty z tekvice.

A keďže som mala malú hokkaido tekvicu a chuť na niečo bezmäsité, nakrájala som si k nej zeleninu a večera bola o chvíľu hotová.

Nič nepoteší viac, ako spokojnosť rodinky po skvelom jedle. A nemusí byť ani mäso na tanieri. 

Zeleninku si každý môže dať akúkoľvek okrem nižšie uvedenej ako napríklad mrkva, či iný druh koreňovej zeleniny, cuketa, zelené fazuľky, ... 

Potrebujeme:

1 ks hokkaido tekvica

5 ks stredne veľké šampiňóny

3 ks červená cibuľa

3 ks zelená paprika

10 ks zemiaky

1 ks feta syr (syr balkánsky)

soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti


Všetky ingrediencie si nakrájame a vložíme do misy. 

Posypeme soľou, korením, bylinkami a preložíme do pekáča či plech s papierom na.

Pokvapkáme olejom, najlepšie olivovým.

Na zeleninu rozdrvíme syr a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov celzia.

Pečieme kým hokkaido a zemiaky nie sú mäkké. Trvá to približne 40 minút.

Ku koncu pečenia môžeme pridať na chvíľu na 250 stupňov a prepnúť funkciu gril, či len vrchný ohrev.


Po upečení som ešte trochu pokvapkala zeleninu olejom.


Keďže som piekla aj zemiaky, večeru som podávala s listovým šalátom.


Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá