Nedávno sme na kúpalisku dali pomyslenú bodku na konci prázdnin.
Ako inak, okrem kúpania a šantenia vo vode, všade navôkol sa šírila vôňa jedla lákajúce návštevníkov kúpaliska.
Rozhodnúť sa bolo ťažké a keďže nepadol typ na obed na langoše, vynahradila som túto skvelú pochúťku doma.
Cesto je iné ako v recepte, čo už na blogu mám.
Je tuhšie, takže sa s ním skvele pracuje. Je doslova ako plastelína.
Ale nech vás to nezavedie do omylu... tuhé cesto, tuhé langoše.
Práve naopak, langoše sú jemné, nadýchané, dokonca sa pri smažení menili na šišky.
Výhodou je, že si cesto môžeme pripraviť deň vopred.
Potrebujeme:
150 gramov lievito madre
500 gramov zakysanka
800 gramov polohrubá múka
1 čl soľ
Cesto si zamiesime a dáme do druhého dňa do chladničky.
Na druhý deň vyberieme cesto na langoše z chladničky a necháme asi takú hodinku zohriať na linke.
Rozdelíme na približne rovnaké kúsky, čo mne sa nikdy nepodarí 😁
Kto chce môže si cesto rozdeliť podľa váhy.
Každý kúsok premiesime v ruke. Tak skvelú konzistenciu má toto cesto ☺️
A tvarujeme guličky. Z každej strany cesto preložíme do stredu.
Každú guličku cesta necháme aspoň pol hodiny oddýchnuť.
Následne si prstami alebo si môžeme pomôcť valčekom na cesto a vytvoríme placku.
A položíme opatrne na rozpálený tuk.
Langoše smažíme v dostatočnom množstve masti či oleja.
Po vybratí necháme odkvapkať z masti a potierame cesnakom, kečupom, smotanou, tatárskou omáčkou, posypeme strúhaným syrom.
Môžeme ich dokonca plniť
Ja som robila menšie langoše a vyšlo mi cca 11 kúskov. Tak rýchlo mi ich brali, že som nestihla spočítať presne.
Pri klasickej veľkosti by ich bolo asi 7 či 8 kusov.
Dobrú chuť















Komentáre