Preskočiť na hlavný obsah

PÁN chlebík (kváskový)

 


Juj, čo bolo radosti pri jedení tohto chlebíka.

Jemnučký vďaka varenému zemiaku, voňavý zase vďaka na masti smaženej cibule. Balónik na prvý pohľad, láska na prvé zahryznutie. Preto mi nedalo inak ako PÁN chlebík.

Veľký chlebík ideálny ku grilovačke, k vareniu guláša či k dobrej polievke, prívarku... Proste je ideálny k dobrému jedlu, ktoré ešte viac zdokonaľuje.

Chlebík je potravina, ktorá nikdy nebude chýbať v našom jedálničku. Piekli ho naše staré mamy a ich mamy a je mi cťou, pokračovať v tejto úžasnej voňavej práci, u mňa skôr záľubou.

Ja ho proste neviem vynechať, či nahradiť inou alternatívou.

A teraz sa priznám, že som úplne zabudla fotiť postup, ale sľubujem, že keď budem opäť piecť tento chlebík, všetky fotky na blog pridám.

Potrebujeme:

Rozkvas

100 gramov lievito madre (LM)

100 gramov voda

100 gramov hladká múka


Cesto:

300 gramov voda

150 gramov polohrubá múka

450 gramov hladká múka

100 gramov varené zemiaky

1 ks menšia (cca 50 gramov) cibuľa osmažená na masti, oleji či masle 

15 gramov soľ

Rozkvas si zamiešame a necháme niekoľko hodín kvasiť. Najmenej 6 hodín ale v teple samozrejme sledujeme ako sa dvíha.

Následne pridáme vodu a múku a premiešame. Necháme hodinu fermentovať.

Po hodine pridáme soľ, cibuľu a zemiaky najemno nastrúhané. Cibuľa a zemiak sa pridávajú vychladnuté.

Ja som uvarila zemiaky v šupke, ale kľudne dajte vopred ošúpané a uvarené zemiaky (napríklad ak ostane z obeda).

Mixérom poriadne premiešame.

Cesto predkladáme každú pol hodinu. Ak je teplo, môžeme prekladať častejšie. Čas kysnutia sa nám skráti, čiže aj čas medzi prekladaním prispôsobíme.

Cesto necháme kysnúť dve. Po tomto čase ho prenesieme na pracovnú dosku a premiesime.

Prenesieme do ošatky a necháme opäť dve hodiny kysnúť. Alebo kým cesto nezväčší svoj objem.

Pečieme ako sme zvyknutí, ja najradšej v liatinovom pekáči.

Zapnem rúru na 250 stupňov a zohrieva sa mi kým cesto prenesiem z ošatky na papier na pečenie (niekedy zapnem aj skôr)

Necháme 15 minút na 250, následne pokrievku dám dole a nechám 5 minút približne.

Stíšim teplotu na 200 a dopekám podľa potreby. Väčšinou 20 minút.





Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá