Preskočiť na hlavný obsah

Likér z bobúľ bazy čiernej

 


O liečivých vlastnostiach bazy čiernej som už písala pri sirupe z jej nádherne voňavých bielych kvetov.

Ako je známe, ker bazy čiernej je liečivý od kôry, cez kvety, listy až po lahodné plody.

Baza čierna má veľký význam aj pri rituáloch, mystike keďže je to ker ktorý chráni pred zlými silami, duchmi, búrkou...

Je zaujímavé že baza je jedovatá aj liečivá, biela (kvety) aj čierna (plody).  

Naši predkovia si chránili ker bazy čiernej, verili, že bohovia si vybrali ich záhradu, dvor, či pozemok na ochranu. Ker sa nesmel spáliť či vytnúť.

Či veríte alebo nie na duchovno či mystické bytosti a javy, určite uverte liečivým účinkom bazy čiernej.

✔️ má antibakteriálne, antibiotické a antivírusové účinky

✔️ pôsobí protizápalovo

✔️ má detoxikačné účinky

✔️ podporuje imunitný systém

✔️ podporuje trávenie, upravuje stolicu, odstraňuje zápchu a plynatosť

✔️ pri chrípke podporuje potenie

✔️ močopudné účinky

✔️ čistí obličky a močové cesty

✔️ uvoľňuje z tela kyselinu močovú

✔️ udržiava zdravé dýchacie cesty

✔️ eliminuje zápaly 

✔️ skvelá pri nádche, kašli, zahlienení, chrípke, alergii, bronchititíde

✔️ upokojuje nervový systém

✔️ eliminuje stres

✔️ zmierňuje kŕče (aj brucha)

✔️ osvedčila sa pri liečení migrény, pri bolesti trojklanného nervu, chrbtice aj kĺbov  


Na likér potrebujeme:

1 kg plodov bazy čiernej (len čierne bobuľky bez stonky) 

1,5 l vody

1 kg kryštálový cukor

1/2 litra rumu alebo vodky (ja som použila rum)

Ja som mala trochu černíc z našej záhrady, tak som ich pridala do likéru. Je skvelý.

Očistené, umyté bobuľky bazy čiernej povaríme vo vode 15 minút. Na fotke v hrnci sú aj černice.


Po uplynutí času, bobule scedíme do druhého hrnca. Plody cez sitko nepasírujeme len vytlačíme šťavu.

Prisypeme cukor a necháme prejsť varom.

Po vychladnutí nalejeme alkohol. Rozlejeme do fliaš a necháme niekoľko dní na tmavom mieste prepojiť chute.


Na zdravie 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Domáci Baileys

Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť. Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať. Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l. Potrebujeme: 2 ks plechovky salco uvarené 0,5 l rumu 0,5 l mlieka 1ks puding mandľový alebo karamelový. Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo m...