O liečivých vlastnostiach bazy čiernej som už písala pri sirupe z jej nádherne voňavých bielych kvetov.
Ako je známe, ker bazy čiernej je liečivý od kôry, cez kvety, listy až po lahodné plody.
Baza čierna má veľký význam aj pri rituáloch, mystike keďže je to ker ktorý chráni pred zlými silami, duchmi, búrkou...
Je zaujímavé že baza je jedovatá aj liečivá, biela (kvety) aj čierna (plody).
Naši predkovia si chránili ker bazy čiernej, verili, že bohovia si vybrali ich záhradu, dvor, či pozemok na ochranu. Ker sa nesmel spáliť či vytnúť.
Či veríte alebo nie na duchovno či mystické bytosti a javy, určite uverte liečivým účinkom bazy čiernej.
✔️ má antibakteriálne, antibiotické a antivírusové účinky
✔️ pôsobí protizápalovo
✔️ má detoxikačné účinky
✔️ podporuje imunitný systém
✔️ podporuje trávenie, upravuje stolicu, odstraňuje zápchu a plynatosť
✔️ pri chrípke podporuje potenie
✔️ močopudné účinky
✔️ čistí obličky a močové cesty
✔️ uvoľňuje z tela kyselinu močovú
✔️ udržiava zdravé dýchacie cesty
✔️ eliminuje zápaly
✔️ skvelá pri nádche, kašli, zahlienení, chrípke, alergii, bronchititíde
✔️ upokojuje nervový systém
✔️ eliminuje stres
✔️ zmierňuje kŕče (aj brucha)
✔️ osvedčila sa pri liečení migrény, pri bolesti trojklanného nervu, chrbtice aj kĺbov
Na likér potrebujeme:
1 kg plodov bazy čiernej (len čierne bobuľky bez stonky)
1,5 l vody
1 kg kryštálový cukor
1/2 litra rumu alebo vodky (ja som použila rum)
Ja som mala trochu černíc z našej záhrady, tak som ich pridala do likéru. Je skvelý.
Očistené, umyté bobuľky bazy čiernej povaríme vo vode 15 minút. Na fotke v hrnci sú aj černice.
Po uplynutí času, bobule scedíme do druhého hrnca. Plody cez sitko nepasírujeme len vytlačíme šťavu.
Prisypeme cukor a necháme prejsť varom.
Po vychladnutí nalejeme alkohol. Rozlejeme do fliaš a necháme niekoľko dní na tmavom mieste prepojiť chute.
Na zdravie



Komentáre