Preskočiť na hlavný obsah

Jednoduchý kakaový korpus

 


Na internete je veľa receptov na korpus na tortu.

Zadanie od synčeka - oslávenca bolo, aby torta bola celá čokoládová. Korpus aj plnka.

Tak som pozerala na internete, hľadala, vyberala....

A nakoniec aj našla. 

Jednoduchá príprava, bez použitia horúcej vody (ako niektoré recepty vyžadujú), dokonca bez prášku do pečiva či sódy bikarbóny.

Dôležité je, aby ste bielka poctivo vyšľahali.

V tom tkvie tajomstvo úspechu tohto korpusu na tortu.

Potrebujeme:

5 ks vajcia

150 gramov kryštálový cukor

5 Pl oleja

120 gramov hladká múka

30 gramov kakao

štipka soli (do bielok)


V miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli.

Keď sú bielka skoro vyšľahané, pridávame postupne cukor. Na tri krát cukor vyšľaháme s bielkami.

Na nízkych otáčkach šľaháme bielka s cukrom približne 5 minút.


Toto je tá dôležitá fáza pri príprave korpusu.

Po vybratí metličky zo snehu, musí zanechať špičky ktoré neklesnú.

Postupne budeme pridávať žĺtka striedavo s olejom.

Jedno žĺtko vmiešame, prilejeme polievkovú lyžicu oleja.


Takto minieme všetky žĺtka a olej. 


Múku a kakao cez sitko preosejeme do zmesy bielok a žĺtok.

Varechou alebo cukrárskou stierkou opatrne premiešame.


Cesto vylejeme do tortovej formy.

Na dno si pomocou kruhu pripevníme papier na pečenie a okraje potrieme olejom.


Vylejeme cesto, v strede urobíme priehlbinku. Pri dvíhaní cesta nebudeme mať vypuklý korpus.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov celzia približne 40 minút.


Po upečení necháme 10 minút vychladnúť a pomocou noža oddelíme opatrne korpus od stien formy.


Vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť.

Po vychladnutí rozkrojíme a plníme nami zvoleným krémom.


V reze:


Ja som robila čokoládový krém:

200 gramov čokolády 70%

250 gramov mascarpone

250 ml smotany na šľahanie

Čokoládu som roztopila vo vodnom kúpeli a nechala vychladnúť.

V miske som mixérom vyšľahala mascarpone a smotanu.

Odobrala som z krému kopcom lyžicu a vmiešala do čokolády.

Následne som čokoládovú zmes vmiešala do mascarpone so šľahačkou a premiešala.

Krém nie je sladký, preto ak chcete mať tortu sladšiu, pridajte do krému cukor.

Ja som rozrezaný korpus potrela domácim jahodovým džemom a následne natrela krém.


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...