Na internete je veľa receptov na korpus na tortu.
Zadanie od synčeka - oslávenca bolo, aby torta bola celá čokoládová. Korpus aj plnka.
Tak som pozerala na internete, hľadala, vyberala....
A nakoniec aj našla.
Jednoduchá príprava, bez použitia horúcej vody (ako niektoré recepty vyžadujú), dokonca bez prášku do pečiva či sódy bikarbóny.
Dôležité je, aby ste bielka poctivo vyšľahali.
V tom tkvie tajomstvo úspechu tohto korpusu na tortu.
Potrebujeme:
5 ks vajcia
150 gramov kryštálový cukor
5 Pl oleja
120 gramov hladká múka
30 gramov kakao
štipka soli (do bielok)
V miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli.
Keď sú bielka skoro vyšľahané, pridávame postupne cukor. Na tri krát cukor vyšľaháme s bielkami.
Na nízkych otáčkach šľaháme bielka s cukrom približne 5 minút.
Toto je tá dôležitá fáza pri príprave korpusu.
Po vybratí metličky zo snehu, musí zanechať špičky ktoré neklesnú.
Postupne budeme pridávať žĺtka striedavo s olejom.
Jedno žĺtko vmiešame, prilejeme polievkovú lyžicu oleja.
Takto minieme všetky žĺtka a olej.
Múku a kakao cez sitko preosejeme do zmesy bielok a žĺtok.
Varechou alebo cukrárskou stierkou opatrne premiešame.
Cesto vylejeme do tortovej formy.
Na dno si pomocou kruhu pripevníme papier na pečenie a okraje potrieme olejom.
Vylejeme cesto, v strede urobíme priehlbinku. Pri dvíhaní cesta nebudeme mať vypuklý korpus.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov celzia približne 40 minút.
Po upečení necháme 10 minút vychladnúť a pomocou noža oddelíme opatrne korpus od stien formy.
Vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť.
Po vychladnutí rozkrojíme a plníme nami zvoleným krémom.
V reze:
Ja som robila čokoládový krém:
200 gramov čokolády 70%
250 gramov mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
Čokoládu som roztopila vo vodnom kúpeli a nechala vychladnúť.
V miske som mixérom vyšľahala mascarpone a smotanu.
Odobrala som z krému kopcom lyžicu a vmiešala do čokolády.
Následne som čokoládovú zmes vmiešala do mascarpone so šľahačkou a premiešala.
Krém nie je sladký, preto ak chcete mať tortu sladšiu, pridajte do krému cukor.
Ja som rozrezaný korpus potrela domácim jahodovým džemom a následne natrela krém.
Komentáre