Preskočiť na hlavný obsah

Jednoduchý kakaový korpus

 


Na internete je veľa receptov na korpus na tortu.

Zadanie od synčeka - oslávenca bolo, aby torta bola celá čokoládová. Korpus aj plnka.

Tak som pozerala na internete, hľadala, vyberala....

A nakoniec aj našla. 

Jednoduchá príprava, bez použitia horúcej vody (ako niektoré recepty vyžadujú), dokonca bez prášku do pečiva či sódy bikarbóny.

Dôležité je, aby ste bielka poctivo vyšľahali.

V tom tkvie tajomstvo úspechu tohto korpusu na tortu.

Potrebujeme:

5 ks vajcia

150 gramov kryštálový cukor

5 Pl oleja

120 gramov hladká múka

30 gramov kakao

štipka soli (do bielok)


V miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli.

Keď sú bielka skoro vyšľahané, pridávame postupne cukor. Na tri krát cukor vyšľaháme s bielkami.

Na nízkych otáčkach šľaháme bielka s cukrom približne 5 minút.


Toto je tá dôležitá fáza pri príprave korpusu.

Po vybratí metličky zo snehu, musí zanechať špičky ktoré neklesnú.

Postupne budeme pridávať žĺtka striedavo s olejom.

Jedno žĺtko vmiešame, prilejeme polievkovú lyžicu oleja.


Takto minieme všetky žĺtka a olej. 


Múku a kakao cez sitko preosejeme do zmesy bielok a žĺtok.

Varechou alebo cukrárskou stierkou opatrne premiešame.


Cesto vylejeme do tortovej formy.

Na dno si pomocou kruhu pripevníme papier na pečenie a okraje potrieme olejom.


Vylejeme cesto, v strede urobíme priehlbinku. Pri dvíhaní cesta nebudeme mať vypuklý korpus.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov celzia približne 40 minút.


Po upečení necháme 10 minút vychladnúť a pomocou noža oddelíme opatrne korpus od stien formy.


Vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť.

Po vychladnutí rozkrojíme a plníme nami zvoleným krémom.


V reze:


Ja som robila čokoládový krém:

200 gramov čokolády 70%

250 gramov mascarpone

250 ml smotany na šľahanie

Čokoládu som roztopila vo vodnom kúpeli a nechala vychladnúť.

V miske som mixérom vyšľahala mascarpone a smotanu.

Odobrala som z krému kopcom lyžicu a vmiešala do čokolády.

Následne som čokoládovú zmes vmiešala do mascarpone so šľahačkou a premiešala.

Krém nie je sladký, preto ak chcete mať tortu sladšiu, pridajte do krému cukor.

Ja som rozrezaný korpus potrela domácim jahodovým džemom a následne natrela krém.


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...