Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie.
Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá.
Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek.
Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.
Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu.
Potrebujeme:
500 gramov hladkej múky
250 gramov maslo
150 gramov práškový cukor
40 gramov kakao
2 ks celé vajcia
1 ks vanilínový cukor
Plnka:
125 gramov zmäknuté maslo
100 gramov cukor práškový
120 gramov sušené mlieko
3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému)
30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť)
Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť.
Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala.
Vymiesime rukou kompaktné cesto.
Odložíme na hodinku do chladničky.
Po hodine, cesto rozdelíme na dve polovice (pre lepšiu manipuláciu) a rozvaľkáme približne na pol centimetra.
Formičkou vykrajujeme kolieska, alebo nami zvolené tvary. Ja som použila formičku s priemerom 6 cm.
Kým sušienky chladnú, urobíme si plnku.
Ingrediencie na plnku dáme do misky a mixérom vymiešame na hladký krém.
Najprv dáme do plnky 3 čl kávy a podľa potreby pridáme.
Krém nemá byť veľmi hustý, bude sa nám zle natierať ale ani riedky, lebo bude vytekať.
Na koliesko nanesieme krém. Môžeme plnku dať do cukrárskeho vrecka a ozdobnou špičkou krém nanášať.
Na plnku položíme sušienku a jemne pritlačíme.
Princezky preložíme do dózy a odložíme na chladné miesto.
Cesto zo zvyškov vykrajovania, rozdelíme na rovnaké kúsky, vytvarujeme guličky, zatlačíme vidličku, tĺčik na mäso či inú pomôcku v kuchyni a upečieme sušienky.
Dobrú chuť
Komentáre