Preskočiť na hlavný obsah

Princezky

 


Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie.

Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá.

Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek.

Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná. 

Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu.

Potrebujeme:

500 gramov hladkej múky

250 gramov maslo

150 gramov práškový cukor

40 gramov kakao

2 ks celé vajcia

1 ks vanilínový cukor


Plnka:

125 gramov zmäknuté maslo

100 gramov cukor práškový

120 gramov sušené mlieko

3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému)

30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť)


Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť.

Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala.


Vymiesime rukou kompaktné cesto.


Odložíme na hodinku do chladničky.

Po hodine, cesto rozdelíme na dve polovice (pre lepšiu manipuláciu) a rozvaľkáme približne na pol centimetra.


Formičkou vykrajujeme kolieska, alebo nami zvolené tvary. Ja som použila formičku s priemerom 6 cm.


Kolieska ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Popicháme vidličkou, špajdlou... a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 10 minút.


Upečené sušienky necháme vychladnúť.


Kým sušienky chladnú, urobíme si plnku.

Ingrediencie na plnku dáme do misky a mixérom vymiešame na hladký krém.

Najprv dáme do plnky 3 čl kávy a podľa potreby pridáme.

Krém nemá byť veľmi hustý, bude sa nám zle natierať ale ani riedky, lebo bude vytekať.


Na koliesko nanesieme krém. Môžeme plnku dať do cukrárskeho vrecka a ozdobnou špičkou krém nanášať.


Na plnku položíme sušienku a jemne pritlačíme.

Princezky preložíme do dózy a odložíme na chladné miesto.



Cesto zo zvyškov vykrajovania, rozdelíme na rovnaké kúsky, vytvarujeme guličky, zatlačíme vidličku, tĺčik na mäso či inú pomôcku v kuchyni a upečieme sušienky.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá