Preskočiť na hlavný obsah

Mrkvové šatôčky

 

Opäť som si listovala v mojej najobľúbenejšej a najvzácnejšej kuchárskej knihe po mojej babke a uvidela som názov receptu mrkvové pečivo. Vykľul sa z neho recept na mrkvové šatôčky.

Keďže som mala všetky suroviny doma, netrvalo dlho a o chvíľu sme mali skvelé koláčiky ku kávičke.

Originál receptu nájdete dole pod fotkami. Je tam aj recept s uvarenou mrkvou.

V knihe sú zaujímavé pracovné postupy ako napríklad "vyvaľkáme cesto na hrúbku stebla" 

Do cesta nejde žiaden cukor, tak som niekoľko kúskov vyskúšala len ako sušienky neplnené a aj tie chutili skvele. Pridaním celého maku by chuťovo boli veľmi blízke známej chuťovke k TV.

Pri zámene bielej múky za špaldovú, budeme mať zdravšiu alternatívu šatôčiek.

Potrebujeme:

250 gramov polohrubá múka

120 gramov maslo

120 gramov najemno nastrúhanej mrkvy

1/2 balíčka prášku do pečiva

Plnka: slivkový lekvár alebo iný hustý lekvár

maková/orechová plnka - viď recept na blogu

https://receptyslavkycoolinarky.blogspot.com/2021/01/najlepsia-makova-plnka-do-zavinu.html?m=1

V miske zmiešame ingrediencie na cesto.


Rozvaľkáme cesto na hrúbku stebla. Ja som vaľkala asi na 2 až 3 milimetre.


Radielkom si cesto rozdelíme na štvorčeky a na každý štvorček položíme lekvár, či plnku.

Uzatvoríme na rôzne spôsoby ako nám vyhovuje a ukladáme na plech s papierom na pečenie.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 15 minút.


Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Mrkvové šatôčky uskladníme v dózičke, ak teda nejaké ostanú.





Dobrú chuť




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá