Preskočiť na hlavný obsah

Ražná tehlička

 



Pečenie chlebíka sa stala u mňa doslova závislosti. Nielen pre jeho zdravotné benefity vďaka kvásku a použitia surovín podľa chuti ale aj pre jeho úžasnú vôňu. 
Vôňa čerstvo upečeného chlebíka ma nikdy neomrzí. Ledva čakáme kedy aspoň trochu vychladne aby sme mohli zakrojiť do jeho chrumkavej kôrky.
U nás je samozrejme najobľúbenejší chlieb pečený so špeničnou múkou. Pečivo, kysnuté koláče, pizza a všetko čo upečiem máme vždy s bielou múkou, bez výživových zdrojov. Je to ale doma s láskou upečené a viem, že mojej rodine dávam len suroviny ktoré sú väčšinou kvalitné domáce, či ingrediencie bez zbytočných skrášlovadiel. 
Dlho som sa pohrávala s myšlienkou upiecť zdravšiu alternatívu chlebíka. Až som dostala prosbu o ražnú tehličku a odhodlanie bolo na svete.
Ražná múka sa získava spracovaním a mletím raže siatej, ktorá bola známou plodinou už u našich predkov starých Slovanov.
Ražná múka sa používa v pekárstve pri pečení chleba, perníkov, niektorých druhov pečiva či cestovín. Vďaka ražnej múke majú výrobky špecifickú chuť. 
Najzdravšia je múka ražná celozrnná (cz) a využíva sa aj pri zakladaní či kŕmení kvásku.
Raž obsahuje aminokyseliny, sacharidy, bielkoviny, tuky, vlákninu, minerály (napríklad fosfor, síra, železo, draslík, fluor), vitamíny 
typu B a E.
Ražná múka obsahuje menej lepku ako múka pšeničná a pôsobí blahodárne na činnosť čriev, pomáha predchádzať zápche či rakovine.
Raž je aj základnou surovinou kávoviny melty obľúbenou u ľudí ktorí nepijú kávu alebo z nejakého dôvodu kávu piť nemôžu.
 V recepte som použila len ražnú múku celozrnnú, to znamená že je mletá z celého zrna raže.
Ale  môžeme si chlebík upiecť aj úpravou múk a časť nahradiť napríklad špaldovou múkou. Pridaním rôznych semienok, ovsených vločiek či orechov obzvláštni ražnú tehličku.
Treba počítať, že čisto ražné cesto je úplne iné ako cesto so pšeničnou múkou. Kysne rýchlejšie, nie je tak krásne bublinkové a upečený chlebík nie je ako obláčik. 
Ražný chlebík po upečení dlhšie chladne, ideálne je chlebík krájať minimálne po ôsmich hodinách. Niekde sa uvádza až po dvanástich.


Potrebujeme:
Rozkvas
180 gramov voda
1 Pl ražný kvások
150 gramov múka ražná celozrnná

Cesto
270 gramov voda
330 gramov múka ražná celozrnná
15 gramov soľ
2 Pl ovsené vločky
1 Pl chia semienka
1 Pl ľanové semienka

Večer si zamiešame vodu, kvások a múku a necháme kvasiť do rána. Podľa teploty v miestnosti trvá rozkvas 9 až 12 hodín. 


Rozkvas ráno nie je bublinkový ale je na ňom vidieť že narástol.


Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie a poriadne zamiešame. Môžeme použiť robot.
Ja som miešala lyžicou dovtedy pokiaľ som nevidela, že múka je poriadne zamiešaná s vodou.

A teraz môžeme zvoliť dve alternatívy.
1) cesto preložíme do formy na biskupský chlebíček, ktorú sme vytreli maslom (môžeme vysypať semienkami). Necháme kysnúť vo forme cca 4 hodiny zakryté fóliou na potraviny. Čas je opäť orientačný. Chlebík sa nám musí nadvihnúť.
2) cesto necháme kysnúť v miske asi 1,5 až 2 hodiny
 



Pohľad z boku


Cesto preložíme do formy na biskupský chlebíček vytretou maslom.


V tomto prípade necháme zakryté fóliou kysnúť tiež približne 2 hodiny.

Rúru predhrejeme na 230 stupňov celzia so starším plechom či hrncom naspodku.

Pri požadovanej teplote vložíme cesto vo forme do rúry a do plechu/hrnca vlejeme hrnček s vodou. Rúru rýchlo zavrieme. Tým vytvoríme záparu.
Pečieme 25 minút, následne teplotu znížime na 190 stupňov a vyberieme plech.
Pečieme 20 minút. Chlebík vyberieme z formy a dopečieme na mriežke približne 10 minút.

Necháme na mriežke trochu vychladnúť. Neskôr chlebík zabalíme do ľanovej utierky. V utierke necháme ražný chlebík odležať niekoľko hodín, ideálne až 12.








Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...