U nás máme radi pečivo rôzneho druhu, sladké či slané.
Bežne u nás rozvoniavajú žemličky, pizza rožky, sedliacke žemle, croissanty....
Ale napriek tomu, podľa mňa nič nenahradí úžasnú vôňu práve upečeného chlebíka. Tej vône sa asi nikdy nenasýtim.
Bosniak je chlebové pečivo tak je vlastne kombinácia dobrého s dobrým.
Bosniaky sú pomenované po uhorskej šľachtičnej Žofie Bosniakovej, ktorá žila v 17. storočí a bola známa svojou obetavosťou a štedrosťou voči poddaným. Chudobným rozdávala malé chlebové pečivo nazývané bosniaky.
Bosniaky majú vďaka veľkosti a tvaru skvelé využitie ako nádoba na polievku či už cesnačku, fazuľovú polievku, kapustovú či hríbikovú.
Cesto je kvôli či vďaka zemiaku dosť lepivé. Čiže pri práci s ním ako prekladanie či miesenie na podložke je potrebné na ruky použiť vodu či olej.
Samotné formovanie bosniakov sa nezaobíde bez múky.
Potrebujeme:
Rozkvas
100 gramov ražná múka
100 gramov vody
1 Pl ražný kvások (kľudne použite aj LM)
Cesto:
250 gramov voda
400 gramov múka hladká
1 kl med
1 kl soľ
1/2 čl drevená rasca
cca 70 gramov v šupke uvarený zemiak (nemusí byť)
Večer si zarobíme rozkvas. Ražná múka robí rozkvas skôr hustú kašu
Ráno pridáme vodu a múku a necháme hodinu fermentovať.
Následne pridáme ostatné ingrediencie.
Zamiesime mixérom cesto a necháme dve hodiny kvasiť. Cesto prekladáme aj častejšie keďže nie je tuhé. Prekladaním spevnie.
Po dvoch hodinách si premiesime cesto na pomúčenej doske a rozdelíme na štyri rovnaké časti.
Vytvarujeme bochníky a necháme kysnúť približne 1,5 hodiny.
Rozohrejeme rúru na 250 stupňov s plechom kde budeme bosniaky piecť a s plechom kde nalejeme vodu a tým vytvoríme záparu.
Bosniaky môžeme pred pečením potrieť vajíčkom a posypať soľou a rascou, či narezať.
Do vyhriatej rúry vložíme bosniaky a vlejeme do spodného plechu vodu a pečieme 10 minút.
Po desiatich minútach vyberieme plech s vodou a znížime teplotu na 190 stupňov.
Pečieme do želanej farby. Ja som piekla približne 15 minút.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.






Komentáre