Preskočiť na hlavný obsah

Maďarský guláš

 


Guláš má veľa podôb a je obľúbený asi v každej krajine.

Výborný je najmä varený v kotlíku. Ale ak človek nemá takú možnosť, bola by škoda si guláš neuvariť doma na sporáku.

Receptov na maďarský guláš je mnoho a každému chutí ten čo si spraví podľa svojich chuťových pohárikov.

Aj príloha má rôzne podoby ako kysnuté knedle, chlieb či halušky.

Guláš ako taký je variabilný aj v používaní ingrediencií od bravčového mäsa cez hovädzie až divinu.

My robievame z mäska hovädzieho a maďarský guláš si to priam pýta.

Hlavné ingrediencie v tomto pokrme je cibuľa, paradajky a papriky.

Pozor, cibuľu dávame ako základ približne v rovnakom množstve ako mäsa. Ale nie na gramy ale na objem. Priveľa cibule spôsobí, že guláš bude sladký a málo cibule zase že guláš bude planý, lebo cibuľa je základ.

Množstvo surovín si prispôsobíme počtu hladných stravníkov.

Recept je približne pre 4 osoby.

Potrebujeme:

800 g hovädzie mäso na guláš 

4 ks cibule väčšie 

1 ks konzerva lúpaných rajčín (400g)

2 - 3 ks paprík

1 ks vrecko s korením na maďarský guláš (nemusí byť) 


Deň vopred alebo aspoň pár hodín pred varením si dáme mäsko do misky, zasypeme korením na maďarský guláš. Premiešame nech sa chute prepoja.

Do hrnca si dáme bravčovú masť a nasypeme nakrájanú cibuľu. Necháme ju skaramelizovať, trvá to približne 8 až 10 minút.


Pridáme mäsko a necháme zatiahnuť. Kto nepoužil korenie na maďarský guláš, pridá červenú mletú papriku, podľa chuti štipľavú papriku.


Pridáme paradajky z konzervy, soľ a mleté čierne korenie.


Podľa potreby podlejeme trochou vody. Ja vypláchnem konzervu z paradajok alebo misku kde mäsko oddychovalo s korením.

Varíme za občasného miešania pokiaľ nebude mäsko mäkké, malo by sa rozpadať na tanieri.

Keď je mäso skoro mäkké, pridáme do hrnca nakrájané papriky. Ak je potrebné, dolejeme trochu vody. Ale nie veľa, lebo guláš ničím nezahustíme v závere varenia. Hustotu guláša máme vďaka cibuli a paradajkám. 


Podávame s knedľou, chlebíkom alebo haluškami.

Ja som ku gulášu urobila parené kváskové knedle (kuk recept na blogu).





Halušky ako príloha vyznie možno zvláštne, ale ak vyskúšate, neoľutujete 👌 



Dobrú chuť







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá