Preskočiť na hlavný obsah

Púpavový "medík"

 


Jar je krásne obdobie prebúdzania prírody.

Čas kedy matka Zem predvádza vďaka stromom a kvetom nádhernú paletu farieb.

Medzi prvými kvietkami kvitne aj púpava. Chlpaté žlté slniečka vykúkajú z trávy čakajúc na šikovné ruky, ktoré vyrobia venčeky, náramky či iné módne doplnky.

Púpava lekárska je veľmi známa žiaľ v niektorých záhradách nežiadúca bylinka.

Ako už názov rastlinky napovedá, púpava je liečivá od kvietkov po koreň.

A keďže máme záhradku ďaleko od áut a ciest, rada som využila kvietky, ktoré nám teraz príroda ponúka.

Samozrejme pravý originálny a jedinečný med patrí šikovným včielkam. Preto medík mám v úvodzovkách, nedovolím si prevziať zásluhu a drinu včielky.

Púpavový "medík" okrem toho že je skvelý do čaju či kávy, alebo len tak na vianočku s maslom, má veľa zdraviu prospešných látok.


💛 podporuje trávenie
💛 má detoxikačné účinky
💛 zlepšuje hojenie rán a kožných ochorení
💛 posilňuje imunitu
💛 má počopudné účinky, prečisťuje močové cesty, obličky
💛 znižuje krvný tlak
💛 pomáha pri chorobách dýchacích ciest
💛 vhodný je pri chrípke
💛 podporuje krvotvorbu, prečisťuje krv
💛 výborný proti vzniku rakoviny, cukrovky
💛 má antiseptické účinky

 

Potrebujeme:

400 až 450 ks kvietkov púpavy (počet závisí od veľkosti hlávky púpavy)

2 ks citróny

1,5 litra vody

1,5 kg kryštálový cukor

Na záhradke či inom mieste vhodné na zber púpavy si nazbierame kvietky.


Kvietky si oddelíme od zeleného kvetného lôžka. Medík bude chutnejší. Za tú trochu práce navyše stojí za to.


Doma prilejeme vodu, vložíme nakrájané citróny, zalejeme vodou a privedieme k varu.


Necháme vychladnúť a odložíme na 24 hodín na chladné miesto či do chladničky.


Na druhý deň si scedíme do druhého hrnca tekutinu.

Pridáme cukor a od bodu varu, varíme na miernom ohni približne dve hodiny. Ku koncu varenia nalejeme malé množstvo na tanierik a pokiaľ sme spokojní s hustotou medíku, nalievame ho do fliaš.

Chladnutím med zhustne.

Fľašky ukladáme hore dnom na deku a zakryjeme ich.

Necháme do druhého dňa vychladnúť.

Môžeme fľašku ozdobiť a darovať niekomu.



Na zdravie


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Domáci Baileys

Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť. Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať. Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l. Potrebujeme: 2 ks plechovky salco uvarené 0,5 l rumu 0,5 l mlieka 1ks puding mandľový alebo karamelový. Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo m...