Jar je krásne obdobie prebúdzania prírody.
Čas kedy matka Zem predvádza vďaka stromom a kvetom nádhernú paletu farieb.
Medzi prvými kvietkami kvitne aj púpava. Chlpaté žlté slniečka vykúkajú z trávy čakajúc na šikovné ruky, ktoré vyrobia venčeky, náramky či iné módne doplnky.
Púpava lekárska je veľmi známa žiaľ v niektorých záhradách nežiadúca bylinka.
Ako už názov rastlinky napovedá, púpava je liečivá od kvietkov po koreň.
A keďže máme záhradku ďaleko od áut a ciest, rada som využila kvietky, ktoré nám teraz príroda ponúka.
Samozrejme pravý originálny a jedinečný med patrí šikovným včielkam. Preto medík mám v úvodzovkách, nedovolím si prevziať zásluhu a drinu včielky.
Púpavový "medík" okrem toho že je skvelý do čaju či kávy, alebo len tak na vianočku s maslom, má veľa zdraviu prospešných látok.
💛 podporuje trávenie
💛 má detoxikačné účinky
💛 zlepšuje hojenie rán a kožných ochorení
💛 posilňuje imunitu
💛 má počopudné účinky, prečisťuje močové cesty, obličky
💛 znižuje krvný tlak
💛 pomáha pri chorobách dýchacích ciest
💛 vhodný je pri chrípke
💛 podporuje krvotvorbu, prečisťuje krv
💛 výborný proti vzniku rakoviny, cukrovky
💛 má antiseptické účinky
Potrebujeme:
400 až 450 ks kvietkov púpavy (počet závisí od veľkosti hlávky púpavy)
2 ks citróny
1,5 litra vody
1,5 kg kryštálový cukor
Na záhradke či inom mieste vhodné na zber púpavy si nazbierame kvietky.
Kvietky si oddelíme od zeleného kvetného lôžka. Medík bude chutnejší. Za tú trochu práce navyše stojí za to.
Doma prilejeme vodu, vložíme nakrájané citróny, zalejeme vodou a privedieme k varu.
Necháme vychladnúť a odložíme na 24 hodín na chladné miesto či do chladničky.
Na druhý deň si scedíme do druhého hrnca tekutinu.
Pridáme cukor a od bodu varu, varíme na miernom ohni približne dve hodiny. Ku koncu varenia nalejeme malé množstvo na tanierik a pokiaľ sme spokojní s hustotou medíku, nalievame ho do fliaš.
Chladnutím med zhustne.
Fľašky ukladáme hore dnom na deku a zakryjeme ich.
Necháme do druhého dňa vychladnúť.
Môžeme fľašku ozdobiť a darovať niekomu.
Komentáre