Preskočiť na hlavný obsah

Púpavový "medík"

 


Jar je krásne obdobie prebúdzania prírody.

Čas kedy matka Zem predvádza vďaka stromom a kvetom nádhernú paletu farieb.

Medzi prvými kvietkami kvitne aj púpava. Chlpaté žlté slniečka vykúkajú z trávy čakajúc na šikovné ruky, ktoré vyrobia venčeky, náramky či iné módne doplnky.

Púpava lekárska je veľmi známa žiaľ v niektorých záhradách nežiadúca bylinka.

Ako už názov rastlinky napovedá, púpava je liečivá od kvietkov po koreň.

A keďže máme záhradku ďaleko od áut a ciest, rada som využila kvietky, ktoré nám teraz príroda ponúka.

Samozrejme pravý originálny a jedinečný med patrí šikovným včielkam. Preto medík mám v úvodzovkách, nedovolím si prevziať zásluhu a drinu včielky.

Púpavový "medík" okrem toho že je skvelý do čaju či kávy, alebo len tak na vianočku s maslom, má veľa zdraviu prospešných látok.


💛 podporuje trávenie
💛 má detoxikačné účinky
💛 zlepšuje hojenie rán a kožných ochorení
💛 posilňuje imunitu
💛 má počopudné účinky, prečisťuje močové cesty, obličky
💛 znižuje krvný tlak
💛 pomáha pri chorobách dýchacích ciest
💛 vhodný je pri chrípke
💛 podporuje krvotvorbu, prečisťuje krv
💛 výborný proti vzniku rakoviny, cukrovky
💛 má antiseptické účinky

 

Potrebujeme:

400 až 450 ks kvietkov púpavy (počet závisí od veľkosti hlávky púpavy)

2 ks citróny

1,5 litra vody

1,5 kg kryštálový cukor

Na záhradke či inom mieste vhodné na zber púpavy si nazbierame kvietky.


Kvietky si oddelíme od zeleného kvetného lôžka. Medík bude chutnejší. Za tú trochu práce navyše stojí za to.


Doma prilejeme vodu, vložíme nakrájané citróny, zalejeme vodou a privedieme k varu.


Necháme vychladnúť a odložíme na 24 hodín na chladné miesto či do chladničky.


Na druhý deň si scedíme do druhého hrnca tekutinu.

Pridáme cukor a od bodu varu, varíme na miernom ohni približne dve hodiny. Ku koncu varenia nalejeme malé množstvo na tanierik a pokiaľ sme spokojní s hustotou medíku, nalievame ho do fliaš.

Chladnutím med zhustne.

Fľašky ukladáme hore dnom na deku a zakryjeme ich.

Necháme do druhého dňa vychladnúť.

Môžeme fľašku ozdobiť a darovať niekomu.



Na zdravie


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Princezky

  Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie. Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá. Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek. Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.  Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu. Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky 250 gramov maslo 150 gramov práškový cukor 40 gramov kakao 2 ks celé vajcia 1 ks vanilínový cukor Plnka: 125 gramov zmäknuté maslo 100 gramov cukor práškový 120 gramov sušené mlieko 3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému) 30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť) Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť. Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala. Vymiesim

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu

Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti? Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto.  Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť. Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov. Na blogu mám aj recept s použitím droždia. Potrebujeme: 350 g mlieka 140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku 500 g hladkej múky 20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej) 30 g bravčová masť 1 ks celé vajce 400 g škvarky Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam.... Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky. Večer si do misky dáme všetky ingrediencie (okrem škvarkov). Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé. Misku prikryjeme a nechá