Keď som listovala v mojich receptoch a hľadala nejaké pagáčiky, našla som tento zabudnutý recept na syrové rožteky.
Jedla som ich dávnejšie a preto nastal čas opäť si upiecť túto syrovú dobrotu.
Rožteky sú vďaka syru zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a chuťovo vyvážené. Ideálne pohostenie nielen na oslavy.
Nekvásková verzia: namiesto rozkvasu pridáme 20 gramov droždia rozdrobené v 100ml mlieka a poprášené hladkou múkou.
Necháme hodinu kysnúť a postupujeme ako v kváskovej verzii.
Rohličky necháme na plechu podkysnúť cca 10 minút.
Potrebujeme:
Rozkvas:
150 ml mlieka
1 Pl ražného kvásku
150 gramov polohrubá múka
Cesto:
350 gramov polohrubá múka
250 gramov maslo
100 gramov Eidam (alebo aj Niva či iný druh syru)
1 čl soľ
Večer si urobíme rozkvas.
Ráno pridáme ostatné ingrediencie.
Rukou vypracujeme kompaktné cesto.
Necháme prikryté dve hodiny postáť.
Cesto si rozdelíme na sedem bochníkov po 150 gramov.
Z každého bochníka si vyvaľkáme kruh a radielkom alebo nožom rozdelíme na osem častí.
Každý trojuholník si zatočíme zo širšej strany k stredu a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Necháme pod igelitom podkysnúť hodinu až jeden a pol hodinky podkysnúť.
Pred pečením potrieme vajíčkom a posypeme nastrúhaným syrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov do zlatista. Približne 15 minút.
Ideálne sú podávané k vínku alebo len tak niečo na zahryznutie.










Komentáre
Nech sa podaria rohlíčky ☺️
Prajem pekný deň Slávka