Preskočiť na hlavný obsah

Syrové rožteky ne/kváskové

 


Keď som listovala v mojich receptoch a hľadala nejaké pagáčiky, našla som tento zabudnutý recept na syrové rožteky.

Jedla som ich dávnejšie a preto nastal čas opäť si upiecť túto syrovú dobrotu.

Rožteky sú vďaka syru zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a chuťovo vyvážené. Ideálne pohostenie nielen na oslavy.

Nekvásková verzia: namiesto rozkvasu pridáme 20 gramov droždia rozdrobené v 100ml mlieka a poprášené hladkou múkou.

Necháme hodinu kysnúť a postupujeme ako v kváskovej verzii.

Rohličky necháme na plechu podkysnúť cca 10 minút.

Potrebujeme:

Rozkvas:

150 ml mlieka

1 Pl ražného kvásku 

150 gramov polohrubá múka 


Cesto:

350 gramov polohrubá múka

250 gramov maslo

100 gramov Eidam (alebo aj Niva či iný druh syru)

1 čl soľ


Večer si urobíme rozkvas.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie.


Rukou vypracujeme kompaktné cesto.


Necháme prikryté dve hodiny postáť.

Cesto si rozdelíme na sedem bochníkov po 150 gramov.

Z každého bochníka si vyvaľkáme kruh a radielkom alebo nožom rozdelíme na osem častí.


Každý trojuholník si zatočíme zo širšej strany k stredu a ukladáme na plech s papierom na pečenie.


Necháme pod igelitom podkysnúť hodinu až jeden a pol hodinky podkysnúť.

Pred pečením potrieme vajíčkom a posypeme nastrúhaným syrom.





Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov do zlatista. Približne 15 minút.



Ideálne sú podávané k vínku alebo len tak niečo na zahryznutie.



Dobrú chuť


Komentáre

Andrea napísal(a)…
Dobrý deň, zaujal ma recept na rohlíčky, ale mám len kvások LM, môžem použiť aj ten? ak áno, koľko? ďakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Andrejka, ja z pohára zoberiem 50 gramov Lievito madre ktoré použijem na ďalšie kŕmenie a zvyšok dám do rozkvasu.
Nech sa podaria rohlíčky ☺️
Prajem pekný deň Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...