Bešamel je základná biela francúzska omáčka známa už v 17. storočí. Dostala meno na počesť markíza Louise de Béchameil.
Stala sa veľmi obľúbenou nielen vo vlasti jej vzniku ale rozšírila sa do celého sveta. Nájdeme ju napríklad v skvelom jedle lasagne, v musake, rôznych zapečených jedlách, ako výborný doplnok k rybke či grilovaným jedlám.
Jednoduchý základ omáčky môžeme dochutiť syrom, citrónovou šťavou, kôrou z citróna, kôprom či inými bylinkami alebo paradajkovým pretlakom (cca 1 Pl)
Potrebujeme:
40 gramov masla
40 gramov hladkej múky
500 ml mlieka
soľ, mleté čierne korenie, pár zrniek muškátový oriešok
Do hrnca si dáme rozpustiť maslo. Za stáleho miešania pridáme hladkú múku a urobíme svetlú zápražku.
Vlejeme mlieko a opäť stále miešame metličkou aby sa nám neurobili hrudky.
Ak sa tak stane, omáčku prelejeme cez sitko.
Povaríme asi desať minút. Omáčku stále miešame aby sa nám nepripálila.
Po odstavení zo sporáka môžeme pridať kôpor, syr, muškátový oriešok (niekto ho dáva do základu omáčky), citrónovú šťavu alebo inú surovinu na dochutenie.
TYP:
* Omáčka pri chladnutí nevytvorí kožu ak na ňu položíme potravinársku fóliu.
* Ak nám omáčka veľmi zhustne, stačí priliať trochu mlieka, dať na sporák a prehriať omáčku.
Omáčka je výborná napríklad k rybe ako losos, treska...


Komentáre