Preskočiť na hlavný obsah

Sacher torta




Najslávnejší viedenský dezert opradený rúškom tajomstva vďaka receptu, ktorý nie je známy už niekoľko desaťročí širokej verejnosti.
Sacherova torta má svojich priaznivcov ale aj odporcov, ktorí ju považujú za obyčajnú čokoládovú tortu. Dokonca kto je ochutnal originál Sacher tvrdí že je veľmi hutná. My sme skôr zvyknutí na nadýchané cesto torty či zákuskov.
História Sacher torty sa začala písať v roku 1832, keď učeň druhého ročníka Franz Sacher upiekol tortu pre knieža Metternicha.
Odvtedy torta nesie jeho meno. Avšak neskôr tortu vylepšil Franzov syn Eduard (narodil sa v roku 1843 na Slovensku v obci Želiezovce, otec Franz Sacher a matka Rozina Esterházy) pridaním marhuľoveho džemu medzi vrstvy torty a polevou čokolády.
A keďže pracoval Eduard u cisárskeho dvorného cukrára Demela, viedla sa o túto čokoládovú špecialitu dlhoročný spor.
Poznáme teda dve verzie Sacher torty. Original Sacher - Torte (je to aj registrovaná firemná značka hotela Sacher) a Demel's Sachertorte, kde sa dodnes zhotovuje ručnou výrobou a odlišuje sa aj vrstvením marhuľoveho džemu.
Originál Sacher tortu si môžeme dopriať napríklad v luxusnom hoteli Sacher vo Viedni, ktorý založil Eduard Sacher a ročne vyrábajú cez 50 pracovníkov niekoľko stotisíc kúskov tohto dezertu.
My si ju ale môžeme pripraviť aj doma, keďže vôbec nie je zložitá výroba torty. Nie je to originál recept, ale myslím si, že bude chutiť každému kto má aspoň trochu rád čokoládové zákusky.
Výsledok torty záleží od použitia surovín. Potrebujeme kvalitnú čokoládu (aj keď sa dá použiť obyčajná na varenie), bielka poriadne vyšľahať (čítala som v inom recepte že stačí zľahka vyšľahať, ale torta bude hutnejšia) a múku aj dva krát preosiať. A samozrejme najlepší je domáci marhuľový džem.

Potrebujeme:
6 ks vajcia
200 gramov práškový cukor
1 ks vanilkový cukor
200 gramov zmäknutého masla
220 gramov čokoláda horká
160 gramov hladkej múky
1 ks prášok do pečiva

Na dokončenie:
marhuľový džem
50 ml (r)umu
čokoláda na varenie + maslo/olej



Najprv si vyšľaháme žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do bledej hmoty.


Pridáme zmäknuté maslo a vychladnutú roztopenú čokoládu. Čokoláda nemôže byť horúca, aby sa nám žĺtka nezrazili.


Postupne prisypeme cez sitko preosiatu múku.


Všetko som miešala mixérom.
V druhej miske si do tuha vyšľaháme bielka.


A postupne pridávame do cesta. Ja pridávam na tri krát.


Sneh z bielkov vmiešame cukrárskou stierkou (gumená vareška).


Na dno tortovej formy (priemer 24 cm) si dáme papier na pečenie.
Pomocou formy a ceruzky si nakreslíme kruh, vystrihneme a keď ho trochu pofrkame vodou bude dobre držať.
Boky formy nemusíme potierať maslom.


Cesto nalejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov približne 50 minút.
Čas záleží od rúry. Môžeme skúsiť špajdlov či sa cesto lepí. Niekto necháva tortu akoby mierne nedopočenú. U niektorých čoko dezertov je to doslova žiadúce.
Upečenú tortu necháme vo vypnutej rúre ešte 15 minút.


Tortu môžeme vybrať z formy a otočiť aby sa prípadne nerovný povrch narovnal, alebo ako vrch torty použijeme rovnú spodnú časť.


Po vychladnutí tortu prerežeme. Je na nás či raz alebo dvakrát.
V hrnci si zmiešame marhuľový džem a (r)um a dobre prehrejeme.
Touto horúcou zmesou potrieme pláty torty. Môžeme špajdlov popichať nech džem sa viac vsiakne do torty. Ja som potrela aj vrch torty.
Dáme do chladničky stuhnúť.


Čokoládu roztopíme nad parou, pridáme maslo či olej a polejeme tortu. Rozotrieme nožíkom až po okraj. Zdobenie je na predstavivosti každej z nás.
Môžeme podávať so šľahačkou.





Dobrú chuť


Originál Sacher torta (fotka z webu)




A zjednodušený recept na Sacher tortu, ktorý uverejnila v knihe Carla Sacher. Manželka jedného z vnukov
 Franza Sachera.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Detský vianočný punč

  Vianočný punč má rád asi každý. Umocňuje pocit vianočného obdobia.  Tradičný vianočný punč sa varí predovšetkým z čaju, vína a rumu pridaním ovocia a korením. Túto sladkú horúcu dobrotu majú aj detičky radi, samozrejme pripraviť sa musí bez alkoholu. Ja som uvarila z ingrediencií čo som mala doma a chutilo aj nám dospelým.  Čaj môžeme použiť čierny aj ovocný ideálne detský bez kofeínu.  Šťavu z pomaranča môžeme nahradiť jablkovým džúsom. Potrebujeme: 1 liter čaju  150 ml šťava z pomaranča 1 ks jablko 1 ks pomaranč 1 ks škorica 2 ks badián 5 ks klinčeky  2 Pl medu/cukru (alebo podľa chuti) Jablko aj pomaranč si očistíme, jablko zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca s čajom, medom a šťavou  z pomaranča a približne desať minút povaríme na slabom ohni. Vlastne punč iba ohrievame.   Ešte teplý punč aj s kúskami ovocia nalejeme do šálky.                       ...