Preskočiť na hlavný obsah

Sacher torta




Najslávnejší viedenský dezert opradený rúškom tajomstva vďaka receptu, ktorý nie je známy už niekoľko desaťročí širokej verejnosti.
Sacherova torta má svojich priaznivcov ale aj odporcov, ktorí ju považujú za obyčajnú čokoládovú tortu. Dokonca kto je ochutnal originál Sacher tvrdí že je veľmi hutná. My sme skôr zvyknutí na nadýchané cesto torty či zákuskov.
História Sacher torty sa začala písať v roku 1832, keď učeň druhého ročníka Franz Sacher upiekol tortu pre knieža Metternicha.
Odvtedy torta nesie jeho meno. Avšak neskôr tortu vylepšil Franzov syn Eduard (narodil sa v roku 1843 na Slovensku v obci Želiezovce, otec Franz Sacher a matka Rozina Esterházy) pridaním marhuľoveho džemu medzi vrstvy torty a polevou čokolády.
A keďže pracoval Eduard u cisárskeho dvorného cukrára Demela, viedla sa o túto čokoládovú špecialitu dlhoročný spor.
Poznáme teda dve verzie Sacher torty. Original Sacher - Torte (je to aj registrovaná firemná značka hotela Sacher) a Demel's Sachertorte, kde sa dodnes zhotovuje ručnou výrobou a odlišuje sa aj vrstvením marhuľoveho džemu.
Originál Sacher tortu si môžeme dopriať napríklad v luxusnom hoteli Sacher vo Viedni, ktorý založil Eduard Sacher a ročne vyrábajú cez 50 pracovníkov niekoľko stotisíc kúskov tohto dezertu.
My si ju ale môžeme pripraviť aj doma, keďže vôbec nie je zložitá výroba torty. Nie je to originál recept, ale myslím si, že bude chutiť každému kto má aspoň trochu rád čokoládové zákusky.
Výsledok torty záleží od použitia surovín. Potrebujeme kvalitnú čokoládu (aj keď sa dá použiť obyčajná na varenie), bielka poriadne vyšľahať (čítala som v inom recepte že stačí zľahka vyšľahať, ale torta bude hutnejšia) a múku aj dva krát preosiať. A samozrejme najlepší je domáci marhuľový džem.

Potrebujeme:
6 ks vajcia
200 gramov práškový cukor
1 ks vanilkový cukor
200 gramov zmäknutého masla
220 gramov čokoláda horká
160 gramov hladkej múky
1 ks prášok do pečiva

Na dokončenie:
marhuľový džem
50 ml (r)umu
čokoláda na varenie + maslo/olej



Najprv si vyšľaháme žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do bledej hmoty.


Pridáme zmäknuté maslo a vychladnutú roztopenú čokoládu. Čokoláda nemôže byť horúca, aby sa nám žĺtka nezrazili.


Postupne prisypeme cez sitko preosiatu múku.


Všetko som miešala mixérom.
V druhej miske si do tuha vyšľaháme bielka.


A postupne pridávame do cesta. Ja pridávam na tri krát.


Sneh z bielkov vmiešame cukrárskou stierkou (gumená vareška).


Na dno tortovej formy (priemer 24 cm) si dáme papier na pečenie.
Pomocou formy a ceruzky si nakreslíme kruh, vystrihneme a keď ho trochu pofrkame vodou bude dobre držať.
Boky formy nemusíme potierať maslom.


Cesto nalejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov približne 50 minút.
Čas záleží od rúry. Môžeme skúsiť špajdlov či sa cesto lepí. Niekto necháva tortu akoby mierne nedopočenú. U niektorých čoko dezertov je to doslova žiadúce.
Upečenú tortu necháme vo vypnutej rúre ešte 15 minút.


Tortu môžeme vybrať z formy a otočiť aby sa prípadne nerovný povrch narovnal, alebo ako vrch torty použijeme rovnú spodnú časť.


Po vychladnutí tortu prerežeme. Je na nás či raz alebo dvakrát.
V hrnci si zmiešame marhuľový džem a (r)um a dobre prehrejeme.
Touto horúcou zmesou potrieme pláty torty. Môžeme špajdlov popichať nech džem sa viac vsiakne do torty. Ja som potrela aj vrch torty.
Dáme do chladničky stuhnúť.


Čokoládu roztopíme nad parou, pridáme maslo či olej a polejeme tortu. Rozotrieme nožíkom až po okraj. Zdobenie je na predstavivosti každej z nás.
Môžeme podávať so šľahačkou.





Dobrú chuť


Originál Sacher torta (fotka z webu)




A zjednodušený recept na Sacher tortu, ktorý uverejnila v knihe Carla Sacher. Manželka jedného z vnukov
 Franza Sachera.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...