Najslávnejší viedenský dezert opradený rúškom tajomstva vďaka receptu, ktorý nie je známy už niekoľko desaťročí širokej verejnosti.
Sacherova torta má svojich priaznivcov ale aj odporcov, ktorí ju považujú za obyčajnú čokoládovú tortu. Dokonca kto je ochutnal originál Sacher tvrdí že je veľmi hutná. My sme skôr zvyknutí na nadýchané cesto torty či zákuskov.
História Sacher torty sa začala písať v roku 1832, keď učeň druhého ročníka Franz Sacher upiekol tortu pre knieža Metternicha.
Odvtedy torta nesie jeho meno. Avšak neskôr tortu vylepšil Franzov syn Eduard (narodil sa v roku 1843 na Slovensku v obci Želiezovce, otec Franz Sacher a matka Rozina Esterházy) pridaním marhuľoveho džemu medzi vrstvy torty a polevou čokolády.
A keďže pracoval Eduard u cisárskeho dvorného cukrára Demela, viedla sa o túto čokoládovú špecialitu dlhoročný spor.
Poznáme teda dve verzie Sacher torty. Original Sacher - Torte (je to aj registrovaná firemná značka hotela Sacher) a Demel's Sachertorte, kde sa dodnes zhotovuje ručnou výrobou a odlišuje sa aj vrstvením marhuľoveho džemu.
Originál Sacher tortu si môžeme dopriať napríklad v luxusnom hoteli Sacher vo Viedni, ktorý založil Eduard Sacher a ročne vyrábajú cez 50 pracovníkov niekoľko stotisíc kúskov tohto dezertu.
My si ju ale môžeme pripraviť aj doma, keďže vôbec nie je zložitá výroba torty. Nie je to originál recept, ale myslím si, že bude chutiť každému kto má aspoň trochu rád čokoládové zákusky.
Výsledok torty záleží od použitia surovín. Potrebujeme kvalitnú čokoládu (aj keď sa dá použiť obyčajná na varenie), bielka poriadne vyšľahať (čítala som v inom recepte že stačí zľahka vyšľahať, ale torta bude hutnejšia) a múku aj dva krát preosiať. A samozrejme najlepší je domáci marhuľový džem.
Potrebujeme:
6 ks vajcia
200 gramov práškový cukor
1 ks vanilkový cukor
200 gramov zmäknutého masla
220 gramov čokoláda horká
160 gramov hladkej múky
1 ks prášok do pečiva
Na dokončenie:
marhuľový džem
50 ml (r)umu
čokoláda na varenie + maslo/olej
Najprv si vyšľaháme žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do bledej hmoty.
Pridáme zmäknuté maslo a vychladnutú roztopenú čokoládu. Čokoláda nemôže byť horúca, aby sa nám žĺtka nezrazili.
Postupne prisypeme cez sitko preosiatu múku.
Všetko som miešala mixérom.
V druhej miske si do tuha vyšľaháme bielka.
A postupne pridávame do cesta. Ja pridávam na tri krát.
Sneh z bielkov vmiešame cukrárskou stierkou (gumená vareška).
Na dno tortovej formy (priemer 24 cm) si dáme papier na pečenie.
Pomocou formy a ceruzky si nakreslíme kruh, vystrihneme a keď ho trochu pofrkame vodou bude dobre držať.
Boky formy nemusíme potierať maslom.
Cesto nalejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov približne 50 minút.
Čas záleží od rúry. Môžeme skúsiť špajdlov či sa cesto lepí. Niekto necháva tortu akoby mierne nedopočenú. U niektorých čoko dezertov je to doslova žiadúce.
Upečenú tortu necháme vo vypnutej rúre ešte 15 minút.
Tortu môžeme vybrať z formy a otočiť aby sa prípadne nerovný povrch narovnal, alebo ako vrch torty použijeme rovnú spodnú časť.
Po vychladnutí tortu prerežeme. Je na nás či raz alebo dvakrát.
V hrnci si zmiešame marhuľový džem a (r)um a dobre prehrejeme.
Touto horúcou zmesou potrieme pláty torty. Môžeme špajdlov popichať nech džem sa viac vsiakne do torty. Ja som potrela aj vrch torty.
Dáme do chladničky stuhnúť.
Čokoládu roztopíme nad parou, pridáme maslo či olej a polejeme tortu. Rozotrieme nožíkom až po okraj. Zdobenie je na predstavivosti každej z nás.
Môžeme podávať so šľahačkou.
Dobrú chuť
Originál Sacher torta (fotka z webu)
A zjednodušený recept na Sacher tortu, ktorý uverejnila v knihe Carla Sacher. Manželka jedného z vnukov
Franza Sachera.
Komentáre