Preskočiť na hlavný obsah

Laskonky orechové/kokosové

 


Laskonky sú jemný lahodný dezert, ktorý možno vyzerá náročne na prípravu ale zdanie klame.
Krém si môžeme zvoliť karamelový, kávový či kakaový.


Potrebujeme:
4 ks bielka
220 gramov kryštálový cukor
60 gramov práškový cukor
130 gramov mleté vlašské orechy/kokos

Ak si chceme upraviť množstvo môžeme k jednému bielku pridať 70 gramov cukru.

Krém karamelový s kávou:
200 gramov práškový cukor
50 mililitrov kávy (instantná alebo zalievaná ale precedená)
50 mililitrov mlieka
20 gramov hladkej múky
250 gramov masla izbovej teploty


Do misky, ktorú sme dali do hrnca nad paru nalejeme bielka a pridáme kryštálový cukor.
Šľaháme približne 10 až 15 minút do tuhého snehu.


Zomelieme si orechy a premiešame ich s práškovým cukrom.


Opatrne ich vmiešame do vyšľahaných bielok.


Na plech si dáme papier na pečenie a položíme šablónu na laskonky. Ak nemáme šablónu, pomocou cukrárskeho vrecka robíme laskonky.


Lyžičkou vkladáme sneh do otvorov.


Cukrárskou stierkou alebo nožom uhladíme jednotlivé laskonky.


Šablónu opatrne vyberieme a položíme na druhú stranu plechu. Postup opakujeme.


Laskonky vložíme do vyhriatej rúry na maximálne 100 stupňov (aby nám ostali laskonky biele) a pečieme približne 40 minút.
Laskonky sú upečené, keď idú ľahko nadvihnúť z papiera na pečenie.


Necháme vychladnúť. Zatiaľ si urobíme krém.

Do hrnca si dáme dve polievkové lyžice cukru (z množstva 200g) 


Necháme rozpustiť a urobíme si karamel.
Zalejeme kávou a mliekom a riadne premiešame.


Prisypeme múku a vymiešame hladký puding.
Necháme vychladnúť.
Maslo si vymiešame so zvyšným cukrom a pridáme puding.


Cukrárskym vreckom ozdobne nanieseme krém na laskonky.



Položíme na krém laskonku a necháme v chladničke stuhnúť.
Ak sa nám krém zle nanáša, dáme vrecko do pohára a do chladničky. Maslo stuhne a opäť sa bude dobre plniť.

A už len kávička a chuť na sladké.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...