Laskonky sú jemný lahodný dezert, ktorý možno vyzerá náročne na prípravu ale zdanie klame.
Krém si môžeme zvoliť karamelový, kávový či kakaový.
Potrebujeme:
4 ks bielka
220 gramov kryštálový cukor
60 gramov práškový cukor
130 gramov mleté vlašské orechy/kokos
Ak si chceme upraviť množstvo môžeme k jednému bielku pridať 70 gramov cukru.
Krém karamelový s kávou:
200 gramov práškový cukor
50 mililitrov kávy (instantná alebo zalievaná ale precedená)
50 mililitrov mlieka
20 gramov hladkej múky
250 gramov masla izbovej teploty
Do misky, ktorú sme dali do hrnca nad paru nalejeme bielka a pridáme kryštálový cukor.
Šľaháme približne 10 až 15 minút do tuhého snehu.
Zomelieme si orechy a premiešame ich s práškovým cukrom.
Opatrne ich vmiešame do vyšľahaných bielok.
Na plech si dáme papier na pečenie a položíme šablónu na laskonky. Ak nemáme šablónu, pomocou cukrárskeho vrecka robíme laskonky.
Lyžičkou vkladáme sneh do otvorov.
Cukrárskou stierkou alebo nožom uhladíme jednotlivé laskonky.
Šablónu opatrne vyberieme a položíme na druhú stranu plechu. Postup opakujeme.
Laskonky vložíme do vyhriatej rúry na maximálne 100 stupňov (aby nám ostali laskonky biele) a pečieme približne 40 minút.
Laskonky sú upečené, keď idú ľahko nadvihnúť z papiera na pečenie.
Necháme vychladnúť. Zatiaľ si urobíme krém.
Do hrnca si dáme dve polievkové lyžice cukru (z množstva 200g)
Necháme rozpustiť a urobíme si karamel.
Zalejeme kávou a mliekom a riadne premiešame.
Prisypeme múku a vymiešame hladký puding.
Necháme vychladnúť.
Maslo si vymiešame so zvyšným cukrom a pridáme puding.
Cukrárskym vreckom ozdobne nanieseme krém na laskonky.
Položíme na krém laskonku a necháme v chladničke stuhnúť.
Ak sa nám krém zle nanáša, dáme vrecko do pohára a do chladničky. Maslo stuhne a opäť sa bude dobre plniť.
A už len kávička a chuť na sladké.
Komentáre