Preskočiť na hlavný obsah

Laskonky orechové/kokosové

 


Laskonky sú jemný lahodný dezert, ktorý možno vyzerá náročne na prípravu ale zdanie klame.
Krém si môžeme zvoliť karamelový, kávový či kakaový.


Potrebujeme:
4 ks bielka
220 gramov kryštálový cukor
60 gramov práškový cukor
130 gramov mleté vlašské orechy/kokos

Ak si chceme upraviť množstvo môžeme k jednému bielku pridať 70 gramov cukru.

Krém karamelový s kávou:
200 gramov práškový cukor
50 mililitrov kávy (instantná alebo zalievaná ale precedená)
50 mililitrov mlieka
20 gramov hladkej múky
250 gramov masla izbovej teploty


Do misky, ktorú sme dali do hrnca nad paru nalejeme bielka a pridáme kryštálový cukor.
Šľaháme približne 10 až 15 minút do tuhého snehu.


Zomelieme si orechy a premiešame ich s práškovým cukrom.


Opatrne ich vmiešame do vyšľahaných bielok.


Na plech si dáme papier na pečenie a položíme šablónu na laskonky. Ak nemáme šablónu, pomocou cukrárskeho vrecka robíme laskonky.


Lyžičkou vkladáme sneh do otvorov.


Cukrárskou stierkou alebo nožom uhladíme jednotlivé laskonky.


Šablónu opatrne vyberieme a položíme na druhú stranu plechu. Postup opakujeme.


Laskonky vložíme do vyhriatej rúry na maximálne 100 stupňov (aby nám ostali laskonky biele) a pečieme približne 40 minút.
Laskonky sú upečené, keď idú ľahko nadvihnúť z papiera na pečenie.


Necháme vychladnúť. Zatiaľ si urobíme krém.

Do hrnca si dáme dve polievkové lyžice cukru (z množstva 200g) 


Necháme rozpustiť a urobíme si karamel.
Zalejeme kávou a mliekom a riadne premiešame.


Prisypeme múku a vymiešame hladký puding.
Necháme vychladnúť.
Maslo si vymiešame so zvyšným cukrom a pridáme puding.


Cukrárskym vreckom ozdobne nanieseme krém na laskonky.



Položíme na krém laskonku a necháme v chladničke stuhnúť.
Ak sa nám krém zle nanáša, dáme vrecko do pohára a do chladničky. Maslo stuhne a opäť sa bude dobre plniť.

A už len kávička a chuť na sladké.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá