Špargľa má približne 25 druhov, ale nám stačí poznať bielu špargľu a zelenú.
Dôležité je kupovať špargľu prvej triedy, tenkú, ktorá krásne praskne pri prelomení.
Má krehké a zároveň dužinaté výhonky ktoré chuťou pripomínajú mladý hrášok.
Podľa východnej sex literatúry pôsobí špargľa ako afrodiziakum.
Okrem toho tvorí až 93% vody, má nízky obsah kalórií, ale za to je dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov. Obsahuje aj vápnik, železo, meď i kyselinu listovú.
A keď je sezóna špargle a máme radi túto chuťovku, môžeme si urobiť skvelú jednoduchú polievku.
Potrebujeme:
500 gramov špargle bielej (môžeme aj zelenú použiť)
50 gramov masla
2 ks stredne veľké zemiaky
1 ks cibuľa
2 Pl hladkej múky
podľa potreby smotana na varenie/šľahanie
soľ
mleté čierne korenie
Stačí nám pár ingrediencií aby sme si uvarili výbornú krémovú polievku.
Do hrnca si dáme na malom plameni roztopiť maslo.
Pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita.
K cibuli pridáme nakrájané zemiaky a poprášime múkou.
Poriadne premiešame, zalejeme vodou tak aby len trochu bola nad zemiakmi.
Kým nám zovrie voda, ošúpeme a nakrájame si špargľu.
Keď voda začne vrieť, vložíme kúsky špargle a varíme do mäkka. Trvá to približne 10 minút. Ponorným mixérom rozmixujeme polievku do hladka. Do druhého hrnca polievku prelejeme cez sitko.
V polievke nebudú vláknite časti špargle.
Dáme opäť na oheň a vlejeme smotanu podľa potreby. Záleží ako hustú polievku máme radi. Necháme prevrieť.
Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom, alebo môžeme trochu poliať smotanou, či vložiť krutonky.
Dobrú chuť
Komentáre