Ide furman dolinou....
....aj s múkou špaldovou
Tak pieseň neznie, viem, ale keďže furman či povozník/voziar bol vlastne kuriér, ktorý prevážal rôzne druhy tovaru mohol kľudne mať ako svoj náklad aj špaldovú múku.
Špalda je veľmi starý druh obilniny. Môžeme sa stretnúť aj s pojmom špaldová pšenica. Poznali ju už asi pred 8.000 rokmi a využívali ju v potrave pre jej zdraviu prospešné účinky.
Bežne sa používa na pečenie biela pšeničná múka, pri náhrade so špaldovou využijeme zdravšiu alternatívu múky.
Špaldová múka obsahuje vitamíny, esenciálne mastné kyseliny, minerálne látky, vlákninu, ktorá podporuje trávenie, dokonca má protirakovinové účinky nakoľko pomáha rýchlejšiemu obnovu buniek....a veľa ďalších skvelých benefitov pre naše zdravie.
Má príjemnú jemnú orieškovú príchuť, ktorú prenesie aj do palaciniek, koláčov, cestovín, chlebíkov a iných dobrôt.
Furmansky chlebík je so špaldovou múkou s použitím rozkvasu z ražnej chlebovej múky. Cesto je trochu iné ako z klasickej bielej pšeničnej múky. Ale verím, že vám bude chutiť.
Rozkvas:
120 gramov ražnej chlebovej múky
150 gramov vody
1 Pl ražného kvásku
Cesto:
400 gramov hladkej špaldovej múky
100 gramov polohrubej pšeničnej múky (kto má špaldovú lepšie použiť tú)
350 gramov vody
1 čl soli
2 Pl ovsených vločiek
1 Pl bravčová masť
Urobíme si rozkvas. Podľa sily kvásku necháme kvasiť 6 až 9 hodín.
Rozkvas z ražnej múky nie je taký bublinkový ako rozkvas zo pšeničnej múky.
Do hotového rozkvasu pridáme múky a vodu a necháme hodinu fermentovať.
Po hodine pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.
Cesto sa nám bude zdať trochu lepivé riedke ale prekladaním spevnie. Pri prekladaní si vždy namočte ruku vodou, cesto sa nebude tak lepiť. Alebo použite cukrársku špachtlu.
Prekladať môžeme každých 20 minút.
Po dvoch hodinách, cesto preložíme na podložku/dosku, kde si ho trochu premiesime a stočíme do ošatky.
Ja som na dno ošatky nasypala trochu ovsených vločiek.
Zvyčajne cesto kysne v ošatke približne dve hodiny, ale vždy treba sledovať ako sa dvíha. Ja som po hodine a štvrť dávala chlebík piecť.
Cesto po vyklopeni sa roztekalo tak som nestihla ani narezať. Myslím že vôbec to chlebíku neuškodilo.
Pečieme tak ako sme zvyknuté. So záparou, na plechu, na kameni....
Ja pečiem v studenej jenskej mise a vkladám do studenej rúry.
Cesto si vyklopíme na papier na pečenie a prenesieme na vrchnák jenskej misy. Misu si pokropíme vodou a položíme na vrchnák s cestom. Vložíme do rúry a zapneme na 250 stupňov. Keď sa nám chlebík dotýka dna misy (cca 30 minút, záleží od veľkosti cesta a rúry), vyberieme misu a necháme chvíľu na 250 stupňov kým nezačne chlebík chytať hnedastú farbu. Znížime teplotu na 200 stupňov a dopekáme približne 15 minút. Opäť záleží akú farbu preferujeme.
Chlebík necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť
Komentáre