Preskočiť na hlavný obsah

Bazový sirup




Baza čierna je krík s nádhernými bielymi voňavými kvetmi, niekedy veľkými ako dezertný tanier.
Voľakedy sa pestovala v záhradách lebo predkovia verili, že ich ochráni pred ohňom, bleskom, chorobami, čiernej mágii aj pred bosorkami.
Baza má využitie nielen v kuchyni ale aj v bylinkárstve. 
Kôru, listy, kvety aj zrelé plody využijeme vo svoj prospech pre zdravie.
Lahodný čaj si pripravíme z kvetov aj z kôry, listy môžeme prikladať na boľavé kĺby a končatiny, z bobúľ si uvaríme výborný sirup, marmeládou, víno. Sirup, sekt a na vysmážanie (v palacinkovom ceste) sú ideálne kvety.
Baza čierna je skvelá proti prechladnutiu, pri ochoreniach dýchacích ciest, zápale močových ciest, horúčke, zmierňuje menštruačné bolesti, má protizápalové účinky, spomaľuje proces starnutia buniek, zrelé vysušené plody sú vhodné pre diabetikov. Dokonca kvet bazy je výborný na tvorbu materského mliečka.
V období kvitnutia bazy je tu príležitosť si vyrobiť výborný domáci bazový sirup.
DÔLEŽITÉ: kvety aj plody sa NESMÚ konzumovať bez tepelnej úpravy.

Potrebujeme:
25 až 30 kusov kvietkov
2 litre vody
1 ks (20 gramov)  kyselina citrónová, 
2 kg kryštálového cukru
môžeme pridať 3 ks nakrájaných citrónov, v tom prípade zvolíme polovicu dávky kyseliny citrónovej.

Na miestach mimo ciest si nazbierame kvietky. Lepšie sa strihajú ako trhajú.


Kvety si očistíme od stopiek. Stačí tých veľkých. Ja kvety neoplachujem kvôli peľu.



Na 24 hodín ich zalejeme vodou s pridaním kyseliny citrónovej.




Na druhý deň vodu scedíme cez jemné sitko  do iného hrnca. Z kvetov vodu vyžmýkame.


Pridáme cukor a na miernom ohni necháme rozpustiť. Nálev necháme trochu prebublať a nalievame do čistých fliaš. 

Riadne uzavrieme a ukladáme hore dnom pod deku.
Takto necháme fľaše do druhého dňa.

Po otvorení sirup dáme do chladničky.






Na zdravie 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Domáci Baileys

Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť. Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať. Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l. Potrebujeme: 2 ks plechovky salco uvarené 0,5 l rumu 0,5 l mlieka 1ks puding mandľový alebo karamelový. Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo m...