Baza čierna je krík s nádhernými bielymi voňavými kvetmi, niekedy veľkými ako dezertný tanier.
Voľakedy sa pestovala v záhradách lebo predkovia verili, že ich ochráni pred ohňom, bleskom, chorobami, čiernej mágii aj pred bosorkami.
Baza má využitie nielen v kuchyni ale aj v bylinkárstve.
Kôru, listy, kvety aj zrelé plody využijeme vo svoj prospech pre zdravie.
Lahodný čaj si pripravíme z kvetov aj z kôry, listy môžeme prikladať na boľavé kĺby a končatiny, z bobúľ si uvaríme výborný sirup, marmeládou, víno. Sirup, sekt a na vysmážanie (v palacinkovom ceste) sú ideálne kvety.
Baza čierna je skvelá proti prechladnutiu, pri ochoreniach dýchacích ciest, zápale močových ciest, horúčke, zmierňuje menštruačné bolesti, má protizápalové účinky, spomaľuje proces starnutia buniek, zrelé vysušené plody sú vhodné pre diabetikov. Dokonca kvet bazy je výborný na tvorbu materského mliečka.
V období kvitnutia bazy je tu príležitosť si vyrobiť výborný domáci bazový sirup.
DÔLEŽITÉ: kvety aj plody sa NESMÚ konzumovať bez tepelnej úpravy.
Potrebujeme:
25 až 30 kusov kvietkov
2 litre vody
1 ks (20 gramov) kyselina citrónová,
2 kg kryštálového cukru
môžeme pridať 3 ks nakrájaných citrónov, v tom prípade zvolíme polovicu dávky kyseliny citrónovej.
Na miestach mimo ciest si nazbierame kvietky. Lepšie sa strihajú ako trhajú.
Kvety si očistíme od stopiek. Stačí tých veľkých. Ja kvety neoplachujem kvôli peľu.
Na 24 hodín ich zalejeme vodou s pridaním kyseliny citrónovej.
Na druhý deň vodu scedíme cez jemné sitko do iného hrnca. Z kvetov vodu vyžmýkame.
Pridáme cukor a na miernom ohni necháme rozpustiť. Nálev necháme trochu prebublať a nalievame do čistých fliaš.
Riadne uzavrieme a ukladáme hore dnom pod deku.
Takto necháme fľaše do druhého dňa.
Po otvorení sirup dáme do chladničky.
Na zdravie
Komentáre