Preskočiť na hlavný obsah

Tiramisu



Talianske dlhé piškóty + talianske mascarpone = výborný dezert.
Tiramisu nemá dlhú históriu na dezertnom menu, ale má veľmi veľa fanúšikov vďaka ľahkosti prípravy bez pečenia, navyše stačí len málo ingrediencií na to aby sme si dopriali malé Taliansko u nás doma.
Má veľa obmien a od originálu kde sa do mascarpone zamiešajú surové žĺtka a bielka čo je tzv. Benátske tiramisu, môžu sa pridať rôzne ovocie podľa sezóny ako jahody, maliny, černice.....
Môžu sa robiť vrstvy do jednej misky a naberať každému, alebo do jednotlivých pohárikov/misiek ukladať piškóty a krém.
Nech sa páči moje jednoduché a výborné potešenie pre chuťové bunky.
Množstvo surovín závisí od počtu hostí.
Tento recept je pre 4 až 6 maškrtníkov.

Potrebujeme:
▪️ presso alebo zalievaná káva precedená a vychladnutá
▪️ cca 200g dlhé cukrárske piškóty
▪️ 250g mascarpone
▪️ 250 ml smotany na šľahanie
▪️ 1ks vanilkový cukor - kto chce sladšie tiramisu pridá vanilkový cukor do šľahačky s mascarpone
▪️ kakao 

Zalejeme ev. kávovar nám pripraví kávu, ktorú necháme vychladnúť.
Mascarpone a šľahačku (prípadne aj cukor) zmiešame do hladkého krému. Miešam obe naraz. Môžeme mixérom aké stačí aj metličkou.
Každý kúsok piškóty namočíme do kávy a ukladáme do misky/pohára.
Natrieme vrstvu krému a opäť ukladáme piškóty. Takto robíme vrstvy až kým neminieme ingrediencie.
Posledná vrstva je krém. 
Dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky, nech sa tiramisu prepojí chute. Môžeme dezert pripraviť aj deň vopred.



Tesne pred podávaním cez sitko posypeme tiramisu kakaom.
A už len si klásť do úst toto nebeské pokušenie. 




Dobrú sladkú chuť 


Valentínska verzia ❤️




Tiramisu môžeme pripraviť trochu netradične na tácke či podnose.








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá