Preskočiť na hlavný obsah

Slávinky (kváskové)


Jemné rohlíčky z kysnutého cesta výborné ku káve na raňajky alebo ako netradičný dezert poobede nielen pre návštevu.
Slávinky sú po upečení chrumkavé a vo vnútri mäkkučké.
Aj vďaka mletým mandliam majú výbornú chuť a rozhodne jeden kúsok nestačí.
Recept uvádza minimálne štyri české stránky, ja som si ho trochu prispôsobila na kváskovú verziu.

Rozkvas:
100 gramov vody
100 gramov hladkej múky
100 gramov Lievito madre (1 Pl ražného kvásku)

Cesto:
50 gramov vody (toto množstvo som potrebovala pri LM, pri RK bude stačiť pridať 20 gramov)
300 gramov hladkej múky
100 gramov zmäknutého masla
70 gramov kryštálový cukor
50 gramov hrozienka
2 žĺtka
1 čl citrónovej šťavy
štipka soli

Namáčanie:
2 bielka jemne vyšľahať
40 gramov práškový cukor
50 gramov mleté mandle



Večer si urobíme rozkvas a necháme na linke do rána.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame cesto.


Cesto necháme tri hodinky kysnúť.


Prenesieme na pomúčenú dosku a trochu premiesime.


Rozdelíme na štyri bochníky.
Cesto odvážime a vydeline štyrmi.
Bochníčky necháme 10 minút podkysnúť.


Každý bochníček si rozvaľkáme do kruhu a radielkom rozdelíme na osem častí.


Každý trojuholník zrolujeme aby sme mali tvar rožteka a necháme hodinu kysnúť na plechu s papierom na pečenie.


Bielka trochu vyšľaháme, pridáme cukor a mandle. Každý rožtek namáčame a opäť ukladáme na plech.
Mleté mandle nemusíme dať do bielok, môžeme nimi posypať rožteky až nakoniec.


Rožteky pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov celzia približne 20 minút.


Snažíme sa voňavé Slávinky nejesť horúce.


Vnútri sú nadýchané jemnučké, skrátka skvelé.

Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne