Preskočiť na hlavný obsah

Slávinky (kváskové)


Jemné rohlíčky z kysnutého cesta výborné ku káve na raňajky alebo ako netradičný dezert poobede nielen pre návštevu.
Slávinky sú po upečení chrumkavé a vo vnútri mäkkučké.
Aj vďaka mletým mandliam majú výbornú chuť a rozhodne jeden kúsok nestačí.
Recept uvádza minimálne štyri české stránky, ja som si ho trochu prispôsobila na kváskovú verziu.

Rozkvas:
100 gramov vody
100 gramov hladkej múky
100 gramov Lievito madre (1 Pl ražného kvásku)

Cesto:
50 gramov vody (toto množstvo som potrebovala pri LM, pri RK bude stačiť pridať 20 gramov)
300 gramov hladkej múky
100 gramov zmäknutého masla
70 gramov kryštálový cukor
50 gramov hrozienka
2 žĺtka
1 čl citrónovej šťavy
štipka soli

Namáčanie:
2 bielka jemne vyšľahať
40 gramov práškový cukor
50 gramov mleté mandle



Večer si urobíme rozkvas a necháme na linke do rána.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame cesto.


Cesto necháme tri hodinky kysnúť.


Prenesieme na pomúčenú dosku a trochu premiesime.


Rozdelíme na štyri bochníky.
Cesto odvážime a vydeline štyrmi.
Bochníčky necháme 10 minút podkysnúť.


Každý bochníček si rozvaľkáme do kruhu a radielkom rozdelíme na osem častí.


Každý trojuholník zrolujeme aby sme mali tvar rožteka a necháme hodinu kysnúť na plechu s papierom na pečenie.


Bielka trochu vyšľaháme, pridáme cukor a mandle. Každý rožtek namáčame a opäť ukladáme na plech.
Mleté mandle nemusíme dať do bielok, môžeme nimi posypať rožteky až nakoniec.


Rožteky pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov celzia približne 20 minút.


Snažíme sa voňavé Slávinky nejesť horúce.


Vnútri sú nadýchané jemnučké, skrátka skvelé.

Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...