Jemné rohlíčky z kysnutého cesta výborné ku káve na raňajky alebo ako netradičný dezert poobede nielen pre návštevu.
Slávinky sú po upečení chrumkavé a vo vnútri mäkkučké.
Aj vďaka mletým mandliam majú výbornú chuť a rozhodne jeden kúsok nestačí.
Recept uvádza minimálne štyri české stránky, ja som si ho trochu prispôsobila na kváskovú verziu.
Rozkvas:
100 gramov vody
100 gramov hladkej múky
100 gramov Lievito madre (1 Pl ražného kvásku)
Cesto:
50 gramov vody (toto množstvo som potrebovala pri LM, pri RK bude stačiť pridať 20 gramov)
300 gramov hladkej múky
100 gramov zmäknutého masla
70 gramov kryštálový cukor
50 gramov hrozienka
2 žĺtka
1 čl citrónovej šťavy
štipka soli
Namáčanie:
2 bielka jemne vyšľahať
40 gramov práškový cukor
50 gramov mleté mandle
Večer si urobíme rozkvas a necháme na linke do rána.
Ráno pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame cesto.
Cesto necháme tri hodinky kysnúť.
Prenesieme na pomúčenú dosku a trochu premiesime.
Rozdelíme na štyri bochníky.
Cesto odvážime a vydeline štyrmi.
Bochníčky necháme 10 minút podkysnúť.
Každý bochníček si rozvaľkáme do kruhu a radielkom rozdelíme na osem častí.
Každý trojuholník zrolujeme aby sme mali tvar rožteka a necháme hodinu kysnúť na plechu s papierom na pečenie.
Bielka trochu vyšľaháme, pridáme cukor a mandle. Každý rožtek namáčame a opäť ukladáme na plech.
Mleté mandle nemusíme dať do bielok, môžeme nimi posypať rožteky až nakoniec.
Rožteky pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov celzia približne 20 minút.
Snažíme sa voňavé Slávinky nejesť horúce.
Vnútri sú nadýchané jemnučké, skrátka skvelé.
Dobrú chuť
Komentáre