Jeho príprava potrebuje viac času, ale výsledok je tak úžasný, že stojí za to, aby sme recept vyskúšali.
Ideálne je keď vonku prší a sme doma.
Z cesta sa dajú upiecť slané tyčinky, croissanty (aj sladké plnené čokoládou alebo inou plnkou), koláčiky plnené tvarohom, makom, ovocím, lekvárom....
Tvar vášho snaženia nechám na vašej fantázii.
Potrebujeme:
Tukové cesto/maslové cesto
🥐 200 gramov masla izbovej teploty
🥐 100 gramov hladkej múky
🥐 štipka soli
Kysnuté cesto
🥐 140 gramov LM (alebo 1 Pl ražný kvások)
🥐 300 gramov polohrubej múky
🥐 175 gramov mlieko
🥐 1/2 kl soli
🥐 2 ks žĺtky
Na sladké koláčiky do cesta pridáme
🥐 40 gramov kryštálový cukor
🥐 1 ks vanilkový cukor
Do misy si nalejeme mlieko a vložíme kvások. Necháme chvíľu kvások namočiť (lepšie sa potom pracuje najmä s LM).
Následne pridáme ostatné ingrediencie na kysnuté cesto.
Vypracujeme hladké cesto.
Zavrieme misu vrchnákom alebo prikryjeme igelitom.
Necháme kvasiť aspoň šesť hodín.
Po piatich hodinách si zmiešame maslo, múku a soľ a necháme odstáť.
Rozvaľkáme do kruhu a natrieme maslové cesto.
Zložíme zľava do prava, naopak a z hora dole a z dola hore.
Položíme na cesto misu hore dnom alebo prekryjeme igelitom.
Postup opakujeme o hodinu bez natierania masla.
Proces vaľkania a prekladania urobíme dva krát vždy po hodine.
Ja som si cesto rozdelila na polovicu (videla som aké má krásne vrstvy).
Jednu polovicu som rozvaľkala do kruhu, narezala trojuholníky a stočila od širšieho konca.
Druhú polovicu som rozvaľkala do štvorca, narezala obdĺžniky a tvarovala slimáky, stočila, narezala a zaplietla....
Necháme hodinu kysnúť.
Po vykysnutí potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom, makom, ľanovými semienkami....
Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 20 minút.
Upečené koláčiky a iné naše výtvory necháme vychladnúť.
Kto nevydrží ako ja, môže skôr zahryznúť do chrumkavej tyčinky, croissantu či koláčika.
Dobrú chuť
Komentáre