Preskočiť na hlavný obsah

Veľhory/maxi veterník na plechu s karamelovou plnkou a šľahačkou


Zákusok, ktorý vyznie zložito ale je pritom tak jednoduchý a ľahký. Ideálny pre začiatočníkov čo nemajú skúsenosti s odpaľovaným cestom alebo majú rešpekt pred robením veterníkov.
Výborný dezert očarí návštevu a verím že ho nebudete pripravovať posledný krát.

Potrebujeme:
Cesto
125 gramov Cera
250 ml voda
150 gramov hladkej múky
6 ks vajcia
štipka soli

Plnka
300 gramov kryštálový cukor
150 ml vody
500 ml mlieka
2 ks žĺtka
2 ks puding Zlatý klas
250 gramov maslo

2 ks 250 ml smotana na šľahanie
2 ks stužovač šľahačky

Do hrnca si nasypeme cukor a na malom plameni ohrievame.


Medzitým si rozmiešame v mlieku žĺtka a puding Zlatý klas.


Cukor sa začína pomaly meniť na karamel.


Začína krásne voňať a bublinkovať.


Do karamelu nalejeme vodu a rozmiešame.
Ak sa nám vytvorili hrčky z cukru nič sa nedeje, varením sa rozpustia.


Nakoniec vlejeme mlieko so žĺtkami a pudingom a uvaríme hustú kašu.


Karamelový puding sa chladí, môžeme si urobiť cesto.
Do vody dáme rozpustiť Ceru.


Pridáme postupne hladkú múku so štipkou soli.
Miešame kým sa nám cesto neoddeľuje od stien hrnca. Cesto sa teraz odpaľuje.


Masu necháme vychladnúť ale nie úplne. Do vlažnej pridávame po jednom vajíčko a vždy mixérom premiešame až kým nedáme všetky vajíčka.


Cesto si rozdelíme na dve časti a natrieme na plech s papierom na pečenie.


Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia a pečieme 15 minút.



Cesto sa nám krásne zvlnilo.
Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo si mixérom vymiešame a po troche pridávame karamelový puding.
TIP:
Ak sa nám zrazí plnka, ponorným mixérom rozmixujeme do hladka alebo dáme na vodný kúpeľ, trochu ohrejeme a vymiešame mixérom.


Po vychladnutí cesta natrieme plnku, na plnku natrieme šľahačku vyšľahanú so stužovačom.
Koláč odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky, najlepšie cez noc.
Môžeme ozdobiť roztopenou čokoládou.

V reze:

Veterník ako torta: 


Alebo mini tortičky: 




Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá