Zákusok, ktorý vyznie zložito ale je pritom tak jednoduchý a ľahký. Ideálny pre začiatočníkov čo nemajú skúsenosti s odpaľovaným cestom alebo majú rešpekt pred robením veterníkov.
Výborný dezert očarí návštevu a verím že ho nebudete pripravovať posledný krát.
Potrebujeme:
Cesto
125 gramov Cera
250 ml voda
150 gramov hladkej múky
6 ks vajcia
štipka soli
Plnka
300 gramov kryštálový cukor
150 ml vody
500 ml mlieka
2 ks žĺtka
2 ks puding Zlatý klas
250 gramov maslo
2 ks 250 ml smotana na šľahanie
2 ks stužovač šľahačky
Do hrnca si nasypeme cukor a na malom plameni ohrievame.
Medzitým si rozmiešame v mlieku žĺtka a puding Zlatý klas.
Cukor sa začína pomaly meniť na karamel.
Začína krásne voňať a bublinkovať.
Ak sa nám vytvorili hrčky z cukru nič sa nedeje, varením sa rozpustia.
Nakoniec vlejeme mlieko so žĺtkami a pudingom a uvaríme hustú kašu.
Karamelový puding sa chladí, môžeme si urobiť cesto.
Do vody dáme rozpustiť Ceru.
Pridáme postupne hladkú múku so štipkou soli.
Miešame kým sa nám cesto neoddeľuje od stien hrnca. Cesto sa teraz odpaľuje.
Masu necháme vychladnúť ale nie úplne. Do vlažnej pridávame po jednom vajíčko a vždy mixérom premiešame až kým nedáme všetky vajíčka.
Cesto si rozdelíme na dve časti a natrieme na plech s papierom na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia a pečieme 15 minút.
Cesto sa nám krásne zvlnilo.
Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo si mixérom vymiešame a po troche pridávame karamelový puding.
TIP:
Ak sa nám zrazí plnka, ponorným mixérom rozmixujeme do hladka alebo dáme na vodný kúpeľ, trochu ohrejeme a vymiešame mixérom.
Po vychladnutí cesta natrieme plnku, na plnku natrieme šľahačku vyšľahanú so stužovačom.
Koláč odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky, najlepšie cez noc.
Môžeme ozdobiť roztopenou čokoládou.
V reze:
Veterník ako torta:
Alebo mini tortičky:
Dobrú chuť
Komentáre