Preskočiť na hlavný obsah

Ryžový nákyp s ovocím




Ryžový nákyp je stará dobrá klasika možno ešte z čias z školskej jedálne.
Výborné jedlo ľahké na prípravu obľúbené asi viac u detí pre jeho lahodnú sladkú chuť.
Bezmäsitý pokrm, ktorý zasýti hladné brušká a dá sa rôzne kombinovať s ovocím.
Ovocie môžeme pridať k ryžovému nákypu už počas pečenia, alebo podávať ovocie pri servírovaní.

Potrebujeme:
2 hrnčeky ryže (cca 550 gramov)
1 l mlieka
3 ks vajcia
2 Pl kryštálový cukor
1 ks vanilkový cukor
35 gramov maslo

Ryžu si opláchneme, dáme do hrnca (hrniec máme na platni) a zalejeme 2 hrnčekami mlieka.
Miešame, aby sa nám ryža nepripálila.


Keď začne masa hustnúť, pomaly prilievame mlieko.


Keď je ryža skoro uvarená, vmiešame maslo a necháme vychladnúť trochu.


Vymiešame si žĺtka s cukrom a vlejeme do ryže. Kto má rád hrozienka, kľudne si pridajte vopred namočené vo vode. Ako posledné zamiešame sneh z bielkov. Môžeme si sneh nechať na záver pečenia.


Zapekaciu misu si vymažeme maslom a uhladíme ryžu. Môžeme dať polovicu ryže na dno, na ňu poukladáme ovocie (marhule, broskyne, alebo udusené jablká....) a zarovnáme druhou polovicou ryže.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov.


Pečieme približne 35 minút.


Na vrch rozotrieme tuhý sneh z bielkov a dáme ešte do rúry cca na 10 minút.


Keď nám bielka chytia krásnu farbu, ryžový nákyp je hotový.


Podávame s ovocím podľa vlastnej chuti. 



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...