Výborné jedlo ľahké na prípravu obľúbené asi viac u detí pre jeho lahodnú sladkú chuť.
Bezmäsitý pokrm, ktorý zasýti hladné brušká a dá sa rôzne kombinovať s ovocím.
Ovocie môžeme pridať k ryžovému nákypu už počas pečenia, alebo podávať ovocie pri servírovaní.
Potrebujeme:
2 hrnčeky ryže (cca 550 gramov)
1 l mlieka
3 ks vajcia
2 Pl kryštálový cukor
1 ks vanilkový cukor
35 gramov maslo
Ryžu si opláchneme, dáme do hrnca (hrniec máme na platni) a zalejeme 2 hrnčekami mlieka.
Miešame, aby sa nám ryža nepripálila.
Keď začne masa hustnúť, pomaly prilievame mlieko.
Keď je ryža skoro uvarená, vmiešame maslo a necháme vychladnúť trochu.
Vymiešame si žĺtka s cukrom a vlejeme do ryže. Kto má rád hrozienka, kľudne si pridajte vopred namočené vo vode. Ako posledné zamiešame sneh z bielkov. Môžeme si sneh nechať na záver pečenia.
Zapekaciu misu si vymažeme maslom a uhladíme ryžu. Môžeme dať polovicu ryže na dno, na ňu poukladáme ovocie (marhule, broskyne, alebo udusené jablká....) a zarovnáme druhou polovicou ryže.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
Pečieme približne 35 minút.
Na vrch rozotrieme tuhý sneh z bielkov a dáme ešte do rúry cca na 10 minút.
Keď nám bielka chytia krásnu farbu, ryžový nákyp je hotový.
Podávame s ovocím podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť
Komentáre