Čokoláda pochádza z kakaových bôbov, ktoré pred 2000 rokmi plnili funkciu platidla, dokonca sa používali pri obradoch či rôznych rituáloch.
Kakaové bôby boli tak vzácne, že horúci nápoj s prímesou korenia ako čili a vanilky pili len panovníci.
Prvými pôžitkármi boli Olmékovia (dnešné Mexiko)
Po zániku ich ríše, prebrali výrobu nápoja z kakaových bôbov Aztékovia a Mayovia.
Do Európy sa dostali bôby až v 16.storočí ale úspech nemali.
V 17. storočí sa kakao vďaka mníškam a mníchom, ktorí pridali do nápoja cukor a med, začal čokoládový nápoj šíriť do celej Európy.
Bol ale veľmi drahý a taktiež ako pri Aztékoch a Mayoch mohli si nápoj dovoliť len šľachta a panovníci.
Dokonca sa čokoláda predávala len v lekárňach pre jej liečebné účinky.
Vďaka holandským a švajčiarskym vynálezcom sa dostala čokoláda začiatkom 19. storočia ostatným obyvateľom.
A ako to býva zvykom omyl jedného učňa sa stal prevratom vo výrobe čokolády.
Kvalitná vysokopercentná čokoláda pôsobí prospešne pre náš organizmus.
Obsahuje vitamíny, železo, vápnik, antioxidanty, horčík, draslík, zmierňuje migrénu, znižuje krvný tlak, dokonca pôsobí ako afrodiziakum.
Má aj ďalšie blahodárne účinky, samozrejme pri konzumácii s mierou.
Zdroj: internet
A keďže je tu reč o čokoláde, máme tu ľahký recept na výbornú francúzsku čokoládovú tortu v bezlepkovej verzii.
Potrebujeme:
7 ks bielka
štipka soli
2 čl octu
2 Pl práškový cukor
400 gramov kvalitnej čokolády
100 gramov masla
7 ks žĺtka
120 gramov kryštálový cukor
1 čl vanilkový extrakt (nemusí byť)
štipka soli
Čokoládu si roztopíme nad parou, pridáme maslo, zmiešame a necháme vychladnúť.
Do bielok pridáme soľ a ocot a vyšľaháme sneh. Ku koncu pridáme práškový cukor a riadne do tuha vyšľaháme tak aby sa nám robili kopčeky.
Žĺtka s kryštálovým cukrom vymiešame do peny a vmiešame vychladnutú čokoládu.
Do zmesi opatrne vmiešame sneh. Pridávame sneh asi na tri krát.
Formu na tortu si potrieme maslom a vysypeme kakaom. Keby sme vysypali múkou torta by nebola krásna čokoládová ale biela od múky.
Vylejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov celzia približne 30 až 35 minút.
Torta sa pečením nadvihne a chladnutím klesne čím popraská.
To popraskanie je v tomto prípade žiadúce.
Tortu necháme v rúre vychladnúť.
Podávame posypanú práškovým cukrom, ozdobenú šľahačkou či ovocím.
Vnútri je jemná a vláčna, cítime plnú chuť čokolády.
Čokoládu si roztopíme nad parou, pridáme maslo, zmiešame a necháme vychladnúť.
Do bielok pridáme soľ a ocot a vyšľaháme sneh. Ku koncu pridáme práškový cukor a riadne do tuha vyšľaháme tak aby sa nám robili kopčeky.
Žĺtka s kryštálovým cukrom vymiešame do peny a vmiešame vychladnutú čokoládu.
Do zmesi opatrne vmiešame sneh. Pridávame sneh asi na tri krát.
Formu na tortu si potrieme maslom a vysypeme kakaom. Keby sme vysypali múkou torta by nebola krásna čokoládová ale biela od múky.
Vylejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov celzia približne 30 až 35 minút.
Torta sa pečením nadvihne a chladnutím klesne čím popraská.
To popraskanie je v tomto prípade žiadúce.
Podávame posypanú práškovým cukrom, ozdobenú šľahačkou či ovocím.
Vnútri je jemná a vláčna, cítime plnú chuť čokolády.
Dobrú chuť 😊
Komentáre