Preskočiť na hlavný obsah

Gateau au chocolat - francúzsky čokoládový koláč (bezlepkový)


Čokoláda pochádza z kakaových bôbov, ktoré pred 2000 rokmi plnili funkciu platidla, dokonca sa používali pri obradoch či rôznych rituáloch.
Kakaové bôby boli tak vzácne, že horúci nápoj s prímesou korenia ako čili a vanilky pili len panovníci.
Prvými pôžitkármi boli Olmékovia (dnešné Mexiko)
Po zániku ich ríše, prebrali výrobu nápoja z kakaových bôbov Aztékovia a Mayovia.
Do Európy sa dostali bôby až v 16.storočí ale úspech nemali.
V 17. storočí sa kakao vďaka mníškam a mníchom, ktorí pridali do nápoja cukor a med, začal čokoládový nápoj šíriť do celej Európy.
Bol ale veľmi drahý a taktiež ako pri Aztékoch a Mayoch mohli si nápoj dovoliť len šľachta a panovníci.
Dokonca sa čokoláda predávala len v lekárňach pre jej liečebné účinky.
Vďaka holandským a švajčiarskym vynálezcom sa dostala čokoláda začiatkom 19. storočia ostatným obyvateľom.
A ako to býva zvykom omyl jedného učňa sa stal prevratom vo výrobe čokolády.

Kvalitná vysokopercentná čokoláda pôsobí prospešne pre náš organizmus.
Obsahuje vitamíny, železo, vápnik, antioxidanty, horčík, draslík, zmierňuje migrénu, znižuje krvný tlak, dokonca pôsobí ako afrodiziakum.
Má aj ďalšie blahodárne účinky, samozrejme pri konzumácii s mierou.
Zdroj: internet

A keďže je tu reč o čokoláde, máme tu ľahký recept na výbornú francúzsku čokoládovú tortu v bezlepkovej verzii.

Potrebujeme:
7 ks bielka
štipka soli
2 čl octu
2 Pl práškový cukor
400 gramov kvalitnej čokolády
100 gramov masla
7 ks žĺtka
120 gramov kryštálový cukor
1 čl vanilkový extrakt (nemusí byť)
štipka soli


Čokoládu si roztopíme nad parou, pridáme maslo, zmiešame a necháme vychladnúť.

Do bielok pridáme soľ a ocot a vyšľaháme sneh. Ku koncu pridáme práškový cukor a riadne do tuha vyšľaháme tak aby sa nám robili kopčeky.


Žĺtka s kryštálovým cukrom vymiešame do peny a vmiešame vychladnutú čokoládu.


Do zmesi opatrne vmiešame sneh. Pridávame sneh asi na tri krát.


Formu na tortu si potrieme maslom a vysypeme kakaom. Keby sme vysypali múkou torta by nebola krásna čokoládová ale biela od múky.
Vylejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov celzia približne 30 až 35 minút.
Torta sa pečením nadvihne a chladnutím klesne čím popraská.
To popraskanie je v tomto prípade žiadúce.


 Tortu necháme v rúre vychladnúť.
Podávame posypanú práškovým cukrom, ozdobenú šľahačkou či ovocím.
Vnútri je jemná a vláčna, cítime plnú chuť čokolády.



Dobrú chuť 😊

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...