Preskočiť na hlavný obsah

Pudingová brioška (kvásková)


Čokoládový puding v spojení s jemným sladkým kysnutým koláčom nemôže byť inak ako výborná kombinácia.
Na raňajky alebo poobede ku kávičke skvelá chuť vyčarí malý sviatok aj v bežnom dni.

Potrebujeme:

Rozkvas
150 gramov mlieka
150 gramov Lievito madre (1 Pl RK)
150 gramov hladkej múky

Cesto
350 gramov hladkej múky
100 gramov kryštálový cukor
100 gramov vlažné mlieko
60 gramov oleja
1 ks vajce
štipka soli

Zo surovín na rozkvas si zamiešame hustejšie cestíčko.


Po niekoľkých hodinách (záleží od teploty v miestnosti) máme rozkvas hotový.


Pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime hladké cesto.
Ja som ho dala na noc do chladničky, pri izbovej teplote necháme cca 2 hodiny.


Kým cesto kysne, uvaríme si puding aby nám stihol aj vychladnúť.


Nakysnuté cesto si rozvaľkáme na šírku formy kde budeme briošku piecť.
Natrieme pudingom a zrolujeme.
Ak nám zostane puding nevadí, použijeme ho "na ozdobu".


Prenesieme do formy s papierom na pečenie a necháme približne 1,5 až 2 hodiny podkysnúť (opäť sa riadime teplotou v miestnosti a cesto sledujeme).


Ak je cesto vykysnuté, nožom alebo žiletkou urobíme zárezy a zvyšným pudingom ich vyplníme.


Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 25 až 30 minút.


Podávať môžeme posypanú práškovým cukrom.
Pre zmenu chuti, cesto kľudne natrite Nutellou či džemom.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá