Sirup môžeme robiť z kvietkov čerstvých aj sušených, takže kľudne ho môžeme dať napríklad aj ako darček počas celého roka.
Potrebujeme:
1,5 l voda
100 g na jemno posekaných levanduľových kvetov, alebo kvietky oberieme. (čerstvých alebo sušených)
1 kg cukru kryštál (kokosový, trstinový...ale sirup bude mať inú farbu)
1 chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky
30 g kyseliny citrónovej
gázu alebo jemné sitko
Do hrnca dáme vodu, nasypeme cukor a na miernom ohni ho necháme rozpustiť. Privedieme k varu, vložíme kvietky a hneď vypneme. Pridáme kyselinu citrónovú a plátky citróna. Hrniec prikryjeme čistou utierkou alebo sterilnou gázou a nechajte lúhovať pri izbovej teplote 2 dni. Macerát premiešame každý deň čistou vareškou.
Na tretí deň zlejeme sirup cez sitko alebo gázu do čistých vysterilizovaných sklenených nádob a dôkladne uzavrite. Sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste (chladnička, špajzka). Keďže takto pripravený sirup nie je sterilizovaný, odporúča sa skonzumovať do 3 až 4 týždňov.
Na tretí deň zlejeme sirup cez sitko alebo gázu do čistých vysterilizovaných sklenených nádob a dôkladne uzavrite. Sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste (chladnička, špajzka). Keďže takto pripravený sirup nie je sterilizovaný, odporúča sa skonzumovať do 3 až 4 týždňov.
Priaznivé účinky levanduľového sirupu:
💜 upokojuje nervovú sústavu
💜 napomáha k zmierňovaniu podráždenia a nervozity
💜 priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy
💜 prispieva k uvoľneniu žalúdka a čriev
💜 podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče
Komentáre