Preskočiť na hlavný obsah

Torta Lesný mach / machové tortičky


  Je to netradičná kombinácia špenátu so sladkým cestom. Výsledok je prekvapivý, dezert výbornej chuti a skvelého vzhľadu.
Špenát vôbec nie je poznať v chuti a krásne vyčarí zelenú farbu dezertu. 
Pečie sa väčšinou na Veľkú noc, ale myslím si že poteší chuťové poháriky aj inokedy.
Na tortu podľa mňa je úplne postačujúca polovičná dávka. Samozrejme záleží od počtu hostí. Za / sú ingrediencie na polovičnú dávku

Potrebujeme:
450 gramov polohrubej múky/ 200g
300 gramov kryštálového cukru/ 130g
450 gramov špenátový pretlak/ 200g
1 ks prášok do pečiva
1 ks vanilkový cukor
6 ks vajcia/ 3 ks
150 ml oleja/ 75 ml
ovocie na ozdobu (maliny, jahody, čučoriedky, granátové jablko, kivi....)

Plnka:
250 gramov mascarpone
250 ml smotana na šľahanie
1 ks vanilkový cukor

Bielka vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový cukor. Postupne pridávame žĺtka a polovicu oleja. V druhej polovici oleja rozmiešame rozmrazený a odkvapkaný špenát.
Prisypeme postupne múku s práškom do pečiva.
Do cesta vmiešame špenát.


Vznikne nám krásne zelené cesto.
Použijeme tortovú formu alebo plech, ktoré potrieme olejom a vysypeme múkou.


Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
Na plechu cca 40 minút, v tortovej forme cca 60 minút. Špajdlou kontrolujeme.


Po vychladnutí vykrajujeme malé tortičky a natierame krémom.


Vrch posypeme rozdrobeným zvyškom koláča a ozdobíme ovocím.







Dobrú chuť








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....