Preskočiť na hlavný obsah

Torta Lesný mach / machové tortičky


  Je to netradičná kombinácia špenátu so sladkým cestom. Výsledok je prekvapivý, dezert výbornej chuti a skvelého vzhľadu.
Špenát vôbec nie je poznať v chuti a krásne vyčarí zelenú farbu dezertu. 
Pečie sa väčšinou na Veľkú noc, ale myslím si že poteší chuťové poháriky aj inokedy.
Na tortu podľa mňa je úplne postačujúca polovičná dávka. Samozrejme záleží od počtu hostí. Za / sú ingrediencie na polovičnú dávku

Potrebujeme:
450 gramov polohrubej múky/ 200g
300 gramov kryštálového cukru/ 130g
450 gramov špenátový pretlak/ 200g
1 ks prášok do pečiva
1 ks vanilkový cukor
6 ks vajcia/ 3 ks
150 ml oleja/ 75 ml
ovocie na ozdobu (maliny, jahody, čučoriedky, granátové jablko, kivi....)

Plnka:
250 gramov mascarpone
250 ml smotana na šľahanie
1 ks vanilkový cukor

Bielka vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový cukor. Postupne pridávame žĺtka a polovicu oleja. V druhej polovici oleja rozmiešame rozmrazený a odkvapkaný špenát.
Prisypeme postupne múku s práškom do pečiva.
Do cesta vmiešame špenát.


Vznikne nám krásne zelené cesto.
Použijeme tortovú formu alebo plech, ktoré potrieme olejom a vysypeme múkou.


Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
Na plechu cca 40 minút, v tortovej forme cca 60 minút. Špajdlou kontrolujeme.


Po vychladnutí vykrajujeme malé tortičky a natierame krémom.


Vrch posypeme rozdrobeným zvyškom koláča a ozdobíme ovocím.







Dobrú chuť








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá