Vianočka je u nás najobľúbenejšia
k raňajkám ku kávičke alebo poobede s kakaom. Krásna vôňa sa šíri bytom pri pečení, krájam ju ešte nevychladnutú keďže sa neviem dočkať výbornej sladkej chuti jemnej ako obláčik. Nie je dôvod kupovať vianočku ked si ju môžeme upiecť doma.
Potrebujeme:
Rozkvas
65 gramov vody
40 gramov cukru
150 gramov hladkej múky
1 Pl kvásku (alebo 150 gramov Lievito madre)
Cesto
300 gramov hladkej múky
1 žĺtok (ak sa vynechá nič sa nedeje)
130 ml vlažného mlieka
80 gramov cukru
1 vanilkový cukor
100 gramov rozpustené maslo
hrozienka
Urobíme si rozkvas, ktorý necháme pracovať aspoň 5 hodín.
Je veľmi hustý.
Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie a mixérom riadne premiešame. Hrozienka pridáme na konci. Ja ich vopred nenamáčam.
(V tomto recepte som hrozienka nedala.)
Necháme cesto kysnúť 4 hodiny.
Cesto si rozdelíme na tri časti (alebo viac záleží z koľko prameňov budeme vianočku zapletať).
Ja si každý kúsok cesta rozvaľkám.
Pramene zapletiem ako vrkoč. Žienky zručnejšie samozrejme zapletajú aspoň
z piatich prameňov.
Vianočku zakryjeme fóliou a dáme najlepšie na noc do chladničky
(aspoň na 8 hodín). Ja mávam cca 12 hodín.
Po nakysnutí vianočku potrieme vajíčkom a posypeme mandľovymi hoblinkami alebo makom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňov, po piatich minútach teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.
Dobrú chuť
Recept uverejnený so súhlasom autorky Janky Maňákovej. Ďakujem
Komentáre