Preskočiť na hlavný obsah

Vianočka (kvásková)



Vianočka je u nás najobľúbenejšia 
k raňajkám ku kávičke alebo poobede s kakaom. Krásna vôňa sa šíri bytom pri pečení, krájam ju ešte nevychladnutú keďže sa neviem dočkať výbornej sladkej chuti jemnej ako obláčik. Nie je dôvod kupovať vianočku ked si ju môžeme upiecť doma.

Potrebujeme:
Rozkvas
65 gramov vody
40 gramov cukru
150 gramov hladkej múky
1 Pl kvásku (alebo 150 gramov Lievito madre)

Cesto
300 gramov hladkej múky
1 žĺtok (ak sa vynechá nič sa nedeje)
130 ml vlažného mlieka
80 gramov cukru
1 vanilkový cukor
100 gramov rozpustené maslo
hrozienka


Urobíme si rozkvas, ktorý necháme pracovať aspoň 5 hodín.
Je veľmi hustý.


 Rozkvas po piatich hodinách.


Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie a mixérom riadne premiešame. Hrozienka pridáme na konci. Ja ich vopred nenamáčam.
(V tomto recepte som hrozienka nedala.)


Necháme cesto kysnúť 4 hodiny.


Cesto si rozdelíme na tri časti (alebo viac záleží z koľko prameňov budeme vianočku zapletať).


Ja si každý kúsok cesta rozvaľkám.


 Zrolujem a vaľkaním si vytvorím jednotlivé pramene.

Pramene zapletiem ako vrkoč. Žienky zručnejšie samozrejme zapletajú aspoň
z piatich prameňov.


Vianočku zakryjeme fóliou a dáme najlepšie na noc do chladničky
(aspoň na 8 hodín). Ja mávam cca 12 hodín.


Po nakysnutí vianočku potrieme vajíčkom a posypeme mandľovymi hoblinkami alebo makom.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňov, po piatich minútach teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.

Dobrú chuť


Recept uverejnený so súhlasom autorky Janky Maňákovej. Ďakujem

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy