Preskočiť na hlavný obsah

Torta PAVLOVA




Slávna torta ešte slávnejšiej ruskej primabaleríny Anny Pavlovovej.


Na jej počesť tortu upiekol v roku 1926 šéfkuchár v hoteli vo Wellingtone na Novom Zélande. Torta má pripomínať jej tutu sukňu. A kivi ako ozdoba na šľahačke  znázorňujú zelené saténové ruže.
Austrália si berie tiež prvenstvo keďže Anna Pavlovova navštívila v rámci svojho turné aj túto krajinu a šéfkuchár taktiež upiekol snehovú tortu len a len pre ňu.
Tak či onak milovníci tejto torty si už skoro 100 rokov pochutnávajú na skvelom dezerte s krehkým povrchom a jemným vnútrom ako pena.

Potrebujeme:
4 ks bielka
200 gramov cukor kryštál
1 ks vanilkový cukor
2 Kl škrob
2 Kl citrónová šťava
štipka soli

Plnka:
250 gramov mascarpone
250 ml šľahačkovej smotany
1 ks vanilkový cukor (nemusí byť)
ovocie podľa chuti (kivi, maliny, černice...)

Do misy dáme bielka a štipku soli.
Mixérom šľaháme tuhý sneh, do ktorého na nízkych otáčkach pridávame postupne po troche cukor.
Zvýšime otáčky a miešame približne 5 minút.
Opäť znížime otáčky a pridáme škrob a citrónovú šťavu.
Vďaka škrobu má torta vnútro jemné ako pena.
Sneh je vtedy dôkladne vyšľahaný keď pomocou metličky vieme urobiť kopček ktorý nám krásne drží tvar.


Sneh si prenesieme na plech s papierom na pečenie a vytvarujeme kruh.
Môžeme si pomôcť obkreslením napríklad tortovej formy.
Vstrede si vytvoríme jamku, torta sa pečením trochu "nafúkne".


Dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov. Po vložení plechu ihneď znížime teplotu na 100 stupňov.
Pečieme 80 až 100 minút. Mini tortičky pečieme kratšie. Stačí 60 až 70 minút.
Počas pečenia nemôžeme rúru otvoriť!
Tortu necháme v rúre aj vychladnúť. Dvierka môžeme pomocou varechy nechať poootvorené. 
Keby sme tortu hneď vytiahli z rúry, popraská.Vymiešame si šľahačku, mascarpone a vanilkový cukor. Nanesieme na snehový korpus a ozdobíme ovocím.
Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny maximálne 5 hodín.
Nie je veľmi dobré tortu krémom plniť napríklad deň vopred. Krém veľmi vsiakne do penového stredu torty.




V reze:



Mini Pavlovky 










Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...