Preskočiť na hlavný obsah

Škoricové guličky (kváskové)


Univerzálne cesto nemá názov len tak. Mala som chuť na niečo škoricové, ale také čo som ešte nerobila.
A keďže mám na blogu jeden vynikajúci recept na pečené buchty zo spomínaného uni cesta, použila som ho opäť.
Viď link
https://receptyslavkycoolinarky.blogspot.com/2019/03/pecene-buchty-podla-starkej-kvaskove.html?m=1

Potrebujeme:
70 gramov rozpustené maslo (ak bude treba viac ľahko sa v hrnčeku alebo v mikrovlnke rozpustí)
50 gramov strúhanky
50 gramov práškový cukor
15 gramov škorice mletej

Do jednej misky som si dala roztopiť maslo, do druhej som si navážila cukor, strúhanku a škoricu.


Z cesta som si odoberala kúsky, ktoré som vyformovala do tvaru malej loptičky.
Každú guľku som namočila do masla a obalila v škoricovej zmesi.
Ukladala vedľa seba na maslom potretú zapekaciu misu.
Nechala som v chladničke kysnúť do rána.
Alebo vonku na linke dve hodiny.


Ráno som guličky vložila do vyhriatej rúry na 180 stupňov a piekla cca 30 minút.


Vďaka strúhanke sú guličky zvonku chrumkavé a vnútri vláčne ako obláčik.



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Lávový koláčik

  Pri listovaní časopisov v mojej zbierke receptov, pripomenul sa mi tento úžasný koláčik s tekutou čokoládou vo vnútri. Je tak jednoduchý, že by bola škoda nevychutnať si horúcu čokoládu v podobe famózneho koláčika. K dokonalosti veľa nechýba. Stačí vyvážiť horúce studenou zmrzlinou. Alebo sladký dezert doplniť omáčkou z ovocia, či pridať šľahačku. Dôležité je načasovať prípravu aby sa dezert podával ihneď po dopečení. Príprava trvá približne 15 minút a samotné pečenie taktiež cca 15 minút.  Potrebujeme: 125 gramov čokolády aspoň 70%  125 gramov masla 150 gramov práškový cukor 2 ks celé vajcia 2 ks žĺtka (bielka použijeme na laskonky či tortu Pavlovu) 50 gramov hladkej múky Na dokončenie: zmrzlina, šľahačka, ovocie.... Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom a necháme vychladnúť. V miske si vymiešame žĺtky, celé vajíčka a cukor do svetlej hmoty. Do vajíčok s cukrom pridáme vychladnutú čokoládu a následne zamiešame múku. Formičky si v...