Chlieb náš každodenný.... Niekoľko výstižných slov ktoré hovoria ako je chlieb dôležitý.
Upiecť si doma chlieb vedela voľakedy každá gazdinka. V dnešnej dobe je výhoda si upiecť chlebík, lebo vieme akú múku sme dali a vieme si ho prispôsobiť svojim potrebám či chuti.
Kváskový chlebík má nielen benefit zdravia ale aj úžasnú vôňu počas pečenia a chuť čerstvej kôrky.
Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov vody
150 gramov ražnej múky chlebovej
1 Pl kvásku
Cesto
150 gramov vody
250 gramov T650 (alebo len hladkú múku)
50 gramov špaldovej (celozrnnej) múky
100 gramov polohrubej múky
100 gramov uvarených zemiakov
1 Pl bravčovej masti
1,5 kl soli
1 kl rasce
1 kl ľanové semienka
1 kl slnečnicové semienka
1 kl chia
Zarobíme rozkvas a necháme aspoň 7 hodín pracovať. Záleží od teploty v miestnosti. Môžeme ho nechať aj celú noc na linke pokiaľ nue je veľmi teplo.
Po 15 minútach cesto prekladáme. Urobíme tak 4 krát.
Nakysnuté cesto vyklopíme z ošatky na papier na pečenie a položíme na vrchnák jenskej misy. Narežeme, prikryjeme misou a vložíme do studenej rúry. Misu alebo chlebík môžeme postriekať vodou.
Po zložení misy, pečieme na 250 stupňov približne 5 minút alebo kým nezačne chlebik hnednúť.
Následne znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme 10 až 15 minút. Čas záleží od veľkosti chlebíka.
Môžeme piecť aj so záparou.
V tom prípade musí rúra riadne vyhriata na 250 stupňov.
Prvých desať minút na 250 stupňov, po znížení na 200 stupňov cca 15 minút.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť
Zápara: pri zapínaní rúry vložíme plech na spodok. Keď dáme pečivo (chlieb) do rúry, na spodný plech vlejeme hrnček horúcej vody.
Komentáre