Ako deti sme mali veľmi radi mastný chlieb s cibuľou. Ja ho mám rada dodnes.
Aby nám cibuľa nepadala, dali sme si ešte jeden krajec chleba hore a tak jedli. Volali sme to slovenský hamburger a taká dobrota nám stačila na desiatu kým nám pri hrách ubehne čas k obedu.
Kvások v chladničke je vždy pripravený aby aj vďaka jemu bol výborný chlebík.
Nielen že ráno môžu susedia závidieť úžasnú vôňu pri pečení chlebíka, ale môžeme sa tešiť na jeho chuť s pridaním opraženej cibuľky.
Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov hladkej múky T650
150 gramov vody
1 Pl kvásku
Cesto
300 gramov hladkej múky T650
100 gramov polohrubej múky
200 gramov piva
1 Pl masti
1 ks cibuľa
1 kl soľ
1 kl rasca
Ingrediencie na rozkvas spolu dobre premiešame. Ja si zvyknem zarobiť doobeda, aby šiel na noc chlebík do chladničky.
Kvások necháme pracovať aspoň 6 hodín. Musí krásne bublinkovať.
Mixérom vymiesime cesto, ktoré každú polhodinu prekladáme. Urobíme tak 4 krát.
V ošatke necháme cesto kysnúť 2 hodiny alebo celú noc v chladničke.
Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na papier na pečenie, položíme na vrchnák jenskej misy prikryjeme misou postriekanú vodou a dáme do rúry. Zapneme na 250.
Keď sa nám chlebík dvihne, trvá to približne 20 minút, zložíme misu a pečieme ešte 5 minút kým nám chlebík nezačne hnednúť.
Následne znížime teplotu na 200 stupňov a cca 10 minút dopekáme.
Predhrejeme rúru na 250 stupňov aj s plechom kde budeme chlebík piecť plus pekáč kde vylejeme vodu, vložíme chlebík, pečieme cca 10 až 15 minút. Následne znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 10 až 15 minút.
Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke. Aj keď nás láka ho prekrojiť, musíme aspoň hodinu vydržať.
Dobrú chuť
Komentáre