Preskočiť na hlavný obsah

Chlieb z Majera (kváskový)


 Ako deti sme mali veľmi radi mastný chlieb s cibuľou. Ja ho mám rada dodnes.
Aby nám cibuľa nepadala, dali sme si ešte jeden krajec chleba hore a tak jedli. Volali sme to slovenský hamburger a taká dobrota nám stačila na desiatu kým nám pri hrách ubehne čas k obedu.
Kvások v chladničke je vždy pripravený aby aj vďaka jemu bol výborný chlebík.
Nielen že ráno môžu susedia závidieť úžasnú vôňu pri pečení chlebíka, ale môžeme sa tešiť na jeho chuť s pridaním opraženej cibuľky.

Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov hladkej múky T650
150 gramov vody
1 Pl kvásku

Cesto
300 gramov hladkej múky T650
100 gramov polohrubej múky
200 gramov piva
1 Pl masti
1 ks cibuľa
1 kl soľ
1 kl rasca


Ingrediencie na rozkvas spolu dobre premiešame. Ja si zvyknem zarobiť doobeda, aby šiel na noc chlebík do chladničky.


Kvások necháme pracovať aspoň 6 hodín. Musí krásne bublinkovať.


 Na masti si opražíme cibuľu.


 Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie aj vychladnutú cibuľu.
Mixérom vymiesime cesto, ktoré každú polhodinu prekladáme. Urobíme tak 4 krát.


 Po prekladaní cesto premiesime na pomúčenej doske a stočíme do ošatky.
V ošatke necháme cesto kysnúť 2 hodiny alebo celú noc v chladničke.

 Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na papier na pečenie, položíme na vrchnák jenskej misy prikryjeme misou postriekanú vodou a dáme do rúry. Zapneme na 250.
Keď sa nám chlebík dvihne, trvá to približne 20 minút, zložíme misu a pečieme ešte 5 minút kým nám chlebík nezačne hnednúť.
Následne znížime teplotu na 200 stupňov  a cca 10 minút dopekáme.


Môžeme chlebík piecť aj so záparou.
Predhrejeme rúru na 250 stupňov aj s plechom kde budeme chlebík piecť plus pekáč kde vylejeme vodu, vložíme chlebík, pečieme cca 10 až 15 minút. Následne znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 10 až 15 minút.
Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke. Aj keď nás láka ho prekrojiť, musíme aspoň hodinu vydržať.



Dobrú chuť



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Bublanina s ovocím

Bublanina bola, je a vždy bude obľúbený koláč.  Netreba zvlášť miešať bielky a žĺtky a napriek tomu je koláč skvelý. S pridaním obľúbeného ovocia ako jahody, višne, marhule, černice, ríbezle.... upečieme voňavú sladkú dobrotu na poobedie ku kávičke, alebo ako sladké raňajky. Trochu cesta si necháme, vmiešame polievkovú lyžicu kakaa (ak je cesto veľmi husté vlejeme trošku mlieka) a cesto na plechu ním pofŕkame. A máme opäť inú chuť aj výzor. Potrebujeme: 4 ks celé vajcia 400 g práškový cukor 300 ml mlieka 500 g polohrubej múky 200 ml oleja 1 ks prášok do pečiva jahody alebo ovocie podľa chuti Najprv si celé vajíčka vymiešame s cukrom (mixérom bude cesto viac nadýchané). Prilejeme postupne olej, mlieko a nakoniec nasypeme múku s práškom do pečiva. Plech si potrieme olejom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto, uložíme ovocie a  pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Čas pečenia sledujeme a koláč môžeme skúšať špajdlov. ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...