Preskočiť na hlavný obsah

Chlieb z Majera (kváskový)


 Ako deti sme mali veľmi radi mastný chlieb s cibuľou. Ja ho mám rada dodnes.
Aby nám cibuľa nepadala, dali sme si ešte jeden krajec chleba hore a tak jedli. Volali sme to slovenský hamburger a taká dobrota nám stačila na desiatu kým nám pri hrách ubehne čas k obedu.
Kvások v chladničke je vždy pripravený aby aj vďaka jemu bol výborný chlebík.
Nielen že ráno môžu susedia závidieť úžasnú vôňu pri pečení chlebíka, ale môžeme sa tešiť na jeho chuť s pridaním opraženej cibuľky.

Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov hladkej múky T650
150 gramov vody
1 Pl kvásku

Cesto
300 gramov hladkej múky T650
100 gramov polohrubej múky
200 gramov piva
1 Pl masti
1 ks cibuľa
1 kl soľ
1 kl rasca


Ingrediencie na rozkvas spolu dobre premiešame. Ja si zvyknem zarobiť doobeda, aby šiel na noc chlebík do chladničky.


Kvások necháme pracovať aspoň 6 hodín. Musí krásne bublinkovať.


 Na masti si opražíme cibuľu.


 Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie aj vychladnutú cibuľu.
Mixérom vymiesime cesto, ktoré každú polhodinu prekladáme. Urobíme tak 4 krát.


 Po prekladaní cesto premiesime na pomúčenej doske a stočíme do ošatky.
V ošatke necháme cesto kysnúť 2 hodiny alebo celú noc v chladničke.

 Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na papier na pečenie, položíme na vrchnák jenskej misy prikryjeme misou postriekanú vodou a dáme do rúry. Zapneme na 250.
Keď sa nám chlebík dvihne, trvá to približne 20 minút, zložíme misu a pečieme ešte 5 minút kým nám chlebík nezačne hnednúť.
Následne znížime teplotu na 200 stupňov  a cca 10 minút dopekáme.


Môžeme chlebík piecť aj so záparou.
Predhrejeme rúru na 250 stupňov aj s plechom kde budeme chlebík piecť plus pekáč kde vylejeme vodu, vložíme chlebík, pečieme cca 10 až 15 minút. Následne znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 10 až 15 minút.
Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke. Aj keď nás láka ho prekrojiť, musíme aspoň hodinu vydržať.



Dobrú chuť



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá