Preskočiť na hlavný obsah

Francúzsky chinois s Crème pâtissière (kváskový)



Chinois je francúzsky maslový kysnutý koláč s výborným vanilkovým krémom 
crème pâtissière

Potrebujeme:
400 gramov hladkej múky
50 gramov kryštálového cukru
100 ml vlažného mlieka
90 gramov masla
2 ks vajcia
štipka soli
150 gramov Lievito madre / 1 Pl ražný kvások

Vanilkový puding crème pâtissière
500 ml mlieka
3 ks žĺtky
100 gramov cukru
50 gramov hladkej múky
1 vanilkový cukor
1 vanilkový lusk (vnútro)


V mlieku si rozmiešame madre. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto, ktore necháme vykysnúť aspoň 7 hodin pri izbovej teplote.


 Zatiaľ si pripravíme krém. Mlieko s vanilkovým kaviarom (vnútrom) si dáme zohrievať. V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom a vmiešame múku.
Teplé mlieko vlejeme do misky k vajíčkovej zmesi, premiešame a nalejeme späť do hrnca.


Uvaríme hustý puding - crème pâtissière
Krém necháme vychladnúť.



Nakysnuté cesto si položíme na pomúčenú dosku a premiesime.


Vytvarujeme bochník, ktorý si rozvaľkáme.


Snažíme sa vyvaľkať čo najtenše.


Po celom ceste si rozotrieme krém (môžeme posypať čoko  kvapkami alebo hrozienkami) a zrolujeme ako závin.


Krájame cca 4 cm kúsky, ktoré ukladáme do maslom vymastenej formy reznou stranou dole. Boky cesta potrieme maslom.
Necháme podkysnúť 2 hodiny.
Pred pečením potrieme maslom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia na 10 minút. Teplotu stiahneme na 150 stupňov a pečieme ešte 20 minút.


Po upečení môžeme potrieť glazúrou z vody (1Pl) a práškového cukru (2Pl).


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu

Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti? Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto.  Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť. Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov. Na blogu mám aj recept s použitím droždia. Potrebujeme: 350 g mlieka 140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku 500 g hladkej múky 20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej) 30 g bravčová masť 1 ks celé vajce 400 g škvarky Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam.... Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky. Večer si do misky dáme všetky ingrediencie (okrem škvarkov). Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé. Misku prikryjeme a nechá

Princezky

  Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie. Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá. Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek. Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.  Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu. Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky 250 gramov maslo 150 gramov práškový cukor 40 gramov kakao 2 ks celé vajcia 1 ks vanilínový cukor Plnka: 125 gramov zmäknuté maslo 100 gramov cukor práškový 120 gramov sušené mlieko 3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému) 30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť) Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť. Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala. Vymiesim