Preskočiť na hlavný obsah

Francúzsky chinois s Crème pâtissière (kváskový)



Chinois je francúzsky maslový kysnutý koláč s výborným vanilkovým krémom 
crème pâtissière

Potrebujeme:
400 gramov hladkej múky
50 gramov kryštálového cukru
100 ml vlažného mlieka
90 gramov masla
2 ks vajcia
štipka soli
150 gramov Lievito madre / 1 Pl ražný kvások

Vanilkový puding crème pâtissière
500 ml mlieka
3 ks žĺtky
100 gramov cukru
50 gramov hladkej múky
1 vanilkový cukor
1 vanilkový lusk (vnútro)


V mlieku si rozmiešame madre. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto, ktore necháme vykysnúť aspoň 7 hodin pri izbovej teplote.


 Zatiaľ si pripravíme krém. Mlieko s vanilkovým kaviarom (vnútrom) si dáme zohrievať. V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom a vmiešame múku.
Teplé mlieko vlejeme do misky k vajíčkovej zmesi, premiešame a nalejeme späť do hrnca.


Uvaríme hustý puding - crème pâtissière
Krém necháme vychladnúť.



Nakysnuté cesto si položíme na pomúčenú dosku a premiesime.


Vytvarujeme bochník, ktorý si rozvaľkáme.


Snažíme sa vyvaľkať čo najtenše.


Po celom ceste si rozotrieme krém (môžeme posypať čoko  kvapkami alebo hrozienkami) a zrolujeme ako závin.


Krájame cca 4 cm kúsky, ktoré ukladáme do maslom vymastenej formy reznou stranou dole. Boky cesta potrieme maslom.
Necháme podkysnúť 2 hodiny.
Pred pečením potrieme maslom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia na 10 minút. Teplotu stiahneme na 150 stupňov a pečieme ešte 20 minút.


Po upečení môžeme potrieť glazúrou z vody (1Pl) a práškového cukru (2Pl).


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Domáci Baileys

Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť. Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať. Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l. Potrebujeme: 2 ks plechovky salco uvarené 0,5 l rumu 0,5 l mlieka 1ks puding mandľový alebo karamelový. Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo m...