Chinois je francúzsky maslový kysnutý koláč s výborným vanilkovým krémom
crème pâtissière
Potrebujeme:
400 gramov hladkej múky
50 gramov kryštálového cukru
100 ml vlažného mlieka
90 gramov masla
2 ks vajcia
štipka soli
150 gramov Lievito madre / 1 Pl ražný kvások
Vanilkový puding crème pâtissière
500 ml mlieka
3 ks žĺtky
100 gramov cukru
50 gramov hladkej múky
1 vanilkový cukor
1 vanilkový lusk (vnútro)
V mlieku si rozmiešame madre. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto, ktore necháme vykysnúť aspoň 7 hodin pri izbovej teplote.
Zatiaľ si pripravíme krém. Mlieko s vanilkovým kaviarom (vnútrom) si dáme zohrievať. V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom a vmiešame múku.
Teplé mlieko vlejeme do misky k vajíčkovej zmesi, premiešame a nalejeme späť do hrnca.
Uvaríme hustý puding - crème pâtissière
Krém necháme vychladnúť.
Nakysnuté cesto si položíme na pomúčenú dosku a premiesime.
Vytvarujeme bochník, ktorý si rozvaľkáme.
Snažíme sa vyvaľkať čo najtenše.
Po celom ceste si rozotrieme krém (môžeme posypať čoko kvapkami alebo hrozienkami) a zrolujeme ako závin.
Krájame cca 4 cm kúsky, ktoré ukladáme do maslom vymastenej formy reznou stranou dole. Boky cesta potrieme maslom.
Necháme podkysnúť 2 hodiny.
Pred pečením potrieme maslom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia na 10 minút. Teplotu stiahneme na 150 stupňov a pečieme ešte 20 minút.
Po upečení môžeme potrieť glazúrou z vody (1Pl) a práškového cukru (2Pl).
Dobrú chuť
Komentáre