Preskočiť na hlavný obsah

Šišky (kváskové)




Šišky, fánky, pampúšiky, chraple, kreple, fulanki, milostki, grapne, herouki.....
Iný kraj, iný názov aj iný recept na sladké vysmážané jedlo. V každom regióne počas fašiangov sa pečú, vysmážajú šišky ako neodmysliteľna súčasť týchto sviatkov.
Fašiangy je čas plný zábavy, oslavy, tanca a najmä jedla a pitia.
V 9. storočí sa im hovorilo mjasopust, neskôr sme si prevzali názov z nemčiny Fašiangy.
Mám recept na vynikajúce šišky inšpirovaný z internetu.


Potrebujeme:

Rozkvas
150 gramov hladkej múky špeciál (alebo múka na kysnuté cesto)
150 gramov vody
1 Pl kvásku

Cesto:
350 gramov hladkej múky (takú ktorú sme dali do rozkvasu)
140 gramov mlieka
3 žĺtky
2 až 3 Pl kryštálový cukor (kto má rád sladšie dá 3 lyžice)
2 Pl rumu
1 Pl masti
štipka soli

Zmiešame ingrediencie na rozkvas a necháme cez noc prikryté (najmenej 6 hodín).


 Do rozkvasu pridáme ostatné prísady a mixérom alebo ručne vymiesime cesto.


Cesto necháme kvasiť pri izbovej teplote minimálne 2 hodiny. Ja som ho dala na 7 hodín do chladničky.


Vyberieme cesto na pomúčenú dosku a vaľkáme na hrúbku 1 cm.


Pomocou formičky alebo pohára vykrajujeme budúce šišky. Necháme aspoň hodinu kysnúť.


Postupne vkladáme do horúceho oleja a smažíme z každej strany do zlatista.


Šišky vyberáme na papierové obrúsky.
Posledné cesto nevyhadzujte aj tie sú výborné.


Posypeme práškovým cukrom a podávame s džemom podľa chuti.





Dobrú chuť

Komentáre

Unknown napísal(a)…
dobry vecer, ak by som chcela pouzit lievito madre, kolko ho treba dat? dakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ja zoberiem 50 gramov Lievito madre na ďalšie kŕmenie a ostatné používam do cesta či rozkvasu.
Prajem pekný deň Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá