Šišky, fánky, pampúšiky, chraple, kreple, fulanki, milostki, grapne, herouki.....
Iný kraj, iný názov aj iný recept na sladké vysmážané jedlo. V každom regióne počas fašiangov sa pečú, vysmážajú šišky ako neodmysliteľna súčasť týchto sviatkov.
Fašiangy je čas plný zábavy, oslavy, tanca a najmä jedla a pitia.
V 9. storočí sa im hovorilo mjasopust, neskôr sme si prevzali názov z nemčiny Fašiangy.
Mám recept na vynikajúce šišky inšpirovaný z internetu.
Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov hladkej múky špeciál (alebo múka na kysnuté cesto)
150 gramov vody
1 Pl kvásku
Cesto:
350 gramov hladkej múky (takú ktorú sme dali do rozkvasu)
140 gramov mlieka
3 žĺtky
2 až 3 Pl kryštálový cukor (kto má rád sladšie dá 3 lyžice)
2 Pl rumu
1 Pl masti
štipka soli
Zmiešame ingrediencie na rozkvas a necháme cez noc prikryté (najmenej 6 hodín).
Do rozkvasu pridáme ostatné prísady a mixérom alebo ručne vymiesime cesto.
Cesto necháme kvasiť pri izbovej teplote minimálne 2 hodiny. Ja som ho dala na 7 hodín do chladničky.
Vyberieme cesto na pomúčenú dosku a vaľkáme na hrúbku 1 cm.
Pomocou formičky alebo pohára vykrajujeme budúce šišky. Necháme aspoň hodinu kysnúť.
Postupne vkladáme do horúceho oleja a smažíme z každej strany do zlatista.
Šišky vyberáme na papierové obrúsky.
Posledné cesto nevyhadzujte aj tie sú výborné.
Posypeme práškovým cukrom a podávame s džemom podľa chuti.
Dobrú chuť
Komentáre
Prajem pekný deň Slávka