Preskočiť na hlavný obsah

Domáci Baileys



Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť.
Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať.
Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l.

Potrebujeme:
2 ks plechovky salco uvarené
0,5 l rumu
0,5 l mlieka
1ks puding mandľový alebo karamelový.

Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo mixérom) a postupne prilievame rum.
Nalejeme cez sitko do fliaš a necháme v chladničke pár dní prepojiť chute a odležať. 
Podávame dobre vychladené.








Na zdravie



Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Dobry den,
chcela by som vyskusat recept, ale nie je mi jasne, kolko Salka sa ma pouzit - jedna alebo dve plechovky?
A mozete, prosim, napisat aj postup ako a ako dlho je potrebne Salko varit? Viem, ze sa to nejako vari, aby skaramelizovalo, ale zatial som to este nerobila, takze by mi pomohol kratky popis.
Dakujem.
Eva
Slávka napísal(a)…
Zdravím Evička, ďakujem za Váš dotaz. Doplním aj v recepte: dve plechovky salca použijeme.
Ja varím na slabom ohni (stačí aby mierne voda bublala) hodinu na jednej strane, po hodine otočím a varím ďalšiu hodinu. Dávam pozor aby boli plechovky ponorené. Prajem pekný zvyšok dňa Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz

Cestovinový šalát

  Rýchly obed či večera? Cestoviny sú vždy skvelá voľba a keď si pridáme ingrediencie, ktoré máme radi, výborné jedlo máme na stole. A výhodou je, že vždy si môžeme zameniť suroviny podľa chuti. Hodí sa v lete ako svieži pokrm, či príloha ku grilovanému mäsku ale aj v ostatných mesiacoch v roku je skvelou voľbou cestovinový šalát, keď máme chuť na bezmäsité jedlo.  Potrebujeme: 500 gramov obľúbených cestovín 6 ks cherry paradajky 5 ks vajcia uvarené natvrdo 5 ks kyslé uhorky 250 gramov syr Eidam 1 ks malá tatárska omáčka alebo majonéza (čo máme radšej), prípadne pridať biely jogurt 1 ks malá konzerva kukurice 2 Pl nálev z kyslých uhoriek soľ, mleté čierne korenie podľa chuti  Cestoviny si uvaríme podľa návodu.  Všetko si nakrájame nadrobno. Ja som si vajíčka, kyslé uhorky a syr nastrúhala na hrubšom strúhadle. Všetko poriadne premiešame a necháme v chladničke odležať, najlepšie do druhého dňa.  Dobrú chuť