Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť.
Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať.
Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l.
Potrebujeme:
2 ks plechovky salco uvarené0,5 l rumu
0,5 l mlieka
1ks puding mandľový alebo karamelový.
Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené. Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo mixérom) a postupne prilievame rum.
Nalejeme cez sitko do fliaš a necháme v chladničke pár dní prepojiť chute a odležať.
Podávame dobre vychladené.
Na zdravie
Komentáre
chcela by som vyskusat recept, ale nie je mi jasne, kolko Salka sa ma pouzit - jedna alebo dve plechovky?
A mozete, prosim, napisat aj postup ako a ako dlho je potrebne Salko varit? Viem, ze sa to nejako vari, aby skaramelizovalo, ale zatial som to este nerobila, takze by mi pomohol kratky popis.
Dakujem.
Eva
Ja varím na slabom ohni (stačí aby mierne voda bublala) hodinu na jednej strane, po hodine otočím a varím ďalšiu hodinu. Dávam pozor aby boli plechovky ponorené. Prajem pekný zvyšok dňa Slávka